Bemutatjuk az autótuning legolcsóbb módját, amelyhez pénz helyett kézügyesség kell

Elképesztően látványos tuningautókat nem csak életnagyságban, hanem 1:64-es méretarányú Matchbox-méretben is lehet készíteni. A műfaj egyik mestere ezúttal egy Toyota Suprából alkotott maradandót.

Az A80-as Supra a 2001-es Halálos iramban c. mozifilm óta elképesztő népszerűségnek örvend a tuningkedvelő közönség köreiben, ami Paul Walker látványos jelenetein kívül elsősorban az időtállóan szép formájának, és a jelentős tuningpotenciállal bíró, teljesítménynövelés után is megbízhatóan üzemelő hathengeres motorjának (2JZ) köszönhető. Persze nincs mindenkinek pénze egy ilyen remek sportautóra – annál is inkább, mivel a szép állapotú példányok ára lassan, de biztosan az egekbe tart – viszont az apró játékautó változatot bárki megengedheti magának. És ha már megvettük, nem kell megelégednünk a csúnya fényezéssel, az elnagyolt részletekkel, a sok helyen kívánnivalót hagyó kidolgozással, kézi munkával ugyanis egyedi tuningautót lehet készíteni belőle, olyat, amilyet a játékboltok polcain nem lehet találni.

Ennek a műfajnak az egyik legnagyobb mestere Jakarta Diecast Projekt, akinek négy éve indult Youtube-csatornája (amely bő 200 darab „hogyan csináltam” videót tartalmaz) már közel 150 millió megtekintésnél jár. Az indonéz művész tömeggyártott, 1:64-es méretarányú, fém karosszériás játék kisautókhoz készít egyedi, kézműves tuningot, nemrég egy negyedik generációs, A80-as Toyota Suprát alakított át mesterien, amihez az inspirációt a Hycade néven alkotó digitális művésztől kapta. Hycade Photoshoppal megrajzolt, széles body kites Suprákat ábrázoló képei olyan nagy hatással voltak rá, hogy úgy döntött, a valóságban is megvalósítja az addig csak virtuálisan létező tuningautót, igaz, a szokásos kis méretben.

Alapnak egy olcsó, Hot Wheels által gyártott, HW Speed Graphics sorozatos, eleve tuningolt Suprát használt, amelyből rengeteg munkaóra után olyan végeredmény született, amelyet bármelyik modellautó-gyűjtő büszkén tenne be a legféltettebb vitrinjébe. Pár jó minőségű szerszámon (kisméretű ékszerészkörfűrészek, szikék, festékszórók, ecsetek, csiszolópapírók és -szivacsok), olcsó alapanyagon (modellezéshez használt festékek, polisztirol lapok, gyanták, polikarbonát ablakok), kreativitáson és kézügyességen kívül nem kellett más a projekthez, leszámítva a Carlomo gyártmányú könnyűfém felniket, és a hozzájuk külön megvásárolt abroncsokat.

Érdemes végignézni a 18 perces videót, amelyben lassan, lépésről lépésre mutatja be a művész az alkotás folyamatát, a végén pedig dioráma környezetbe helyezve gyönyörködhetünk a batmobilos stílusú, feketére festett Suprában. A mindössze hét centis tuningautó egyedileg gyártott motort (élethű turbóval és kábelezéssel), nyitható motorháztetőt, részletesen kidolgozott belsőt és bukócsövet is kapott a látványos optikai csomagon kívül.

Fotók: AutoEvolution, YouTube