Húszéves a Különvélemény, így néz ki most a benne szereplő Lexus

A még ma is futurisztikus megjelenésű, 2054 nevű koncepcióautó nemrég egy árverésen szerepelt, az új tulajdonosa már Tom Cruise-nak képzelheti magát.

Steven Spielberg 2002-ben forgatta le a Különvélemény (Minority Report) c. filmjét, melyet Philip K. Dick azonos című novellája ihletett. A 2054-ben játszódó sci-fiben különleges emberek, ún. prekogok jósolják meg a jövőt, ami lehetőséget teremt egy erre szakosodott rendőri alakulatnak, hogy megakadályozzák a bűncselekményeket, mielőtt azokat elkövetnék.

102 millió dollárba került az alkotás, ám ennek több mint háromszorosát hozta a jegypénztáraknál, és négymillió példányt eladtak a DVD-változatából is. A főszerepeket Tom CruiseMax von SydowSamantha Morton és Colin Farrell játszották, és feltűnt a filmben több különleges formájú autó, köztük egy piros Lexus is, amelyet a privátban maga is Lexus-tulajdonos Spielberg rendelt meg a japán prémiummárkától a forgatásra (a Lexus végül a három darab autón felül 5 millió dollárral szállt be a költségekbe a megjelenésért cserébe).

Harald Belker formatervező a Caltyval, a Toyota/Lexus kaliforniai dizájnstúdiójával közösen alkotta meg a Lexus 2054 koncepciót, amely egy biometrikus biztonsági rendszerrel és számos fejlett funkcióval ellátott, üzemanyagcellás meghajtású, ütközésbiztos autót „játszott”. A mágneses térben függőleges és vízszintes manőverezésre is képes sportkocsit a filmben egy teljesen automata gyárban készítették.

Nem más, mint a főszereplő rendőrt alakító Tom Cruise vezette a mozivásznon a Lexus 2054-et, az egyedi építésű autónak ugyanis motorja is volt, hogy a forgatáson szükséges mozgásokat saját erőből végre tudja hajtani. Kevesen tudják, hogy a Különvélemény után a 2005-ös Michael Bay filmben, A szigetben is feltűnt a különleges Lexus, igaz, abban már nem piros, hanem kék színben volt látható Ewan MacGregor és Scarlett Johansson mellett.

A forgatásokat követően az egyik üvegszálas Lexus-karosszériát egy csővázas szerkezetre húzták rá, és egy Chevrolet hajtáslánccal (V6-os benzines, kézi váltó) szerelték fel, így még ma is teljesen működőképes. 2007-ben 88 ezer dollárért (32,5 millió forint) kínálták az Ebay-en, és nem talált gazdára, 2013-ban viszont az RM Sotheby’s aukciós ház árverésén valaki 16 500 dollárt (6 millió forint) fizetett ki a befejezetlen belső terű, kívülről karcos és kissé viharvert autóért, viszont az árba egy vadonatúj tartalék karosszéria is beletartozott.

Nem teljesen világos, hogy konkrétan ez a példány, vagy egy hasonmása, de nemrég ismét feltűnt egy kék Lexus 2054 egy aukciós ház kínálatában, de sokkal jobb optikai állapotban, mint a 2013-ban elárverezett autó, ami lehet, hogy arra utal, hogy a tartalék karosszériát már felhasználták hozzá. A Mecum Auctions Indy 2022-es árverésén május közepén talált gazdára a kocsi.

Érdekesség, hogy 2014-ben a Lexus 2054-et a népszerű, amerikai autós kultúrával foglalkozó weboldal, a Jalopnik beválogatta a 10 legjobb mozifilmes autó közé a harmadik helyre, csak a Mad Max Ford Falcon GT-je és a Szárnyas fejvadász Spinnerje végzett előtte. A szerkesztők viccesen azt tanácsolták a Lexusnak, hogy legkésőbb 2054-re készítsék el belőle a szériaváltozatot, akár úgy is, hogy az azóta bevezetett orsó alakú maszkot is ráillesztik.

Fotók: Mecum.com