A fővárosi vállalkozók közel kétharmada ellenzi a pesti alsó rakpart végleges lezárását

A BKIK egyeztetést kezdeményezett a fővárossal

A budapesti vállalkozások többsége nem ért egyet a pesti alsó rakpart Lánchíd és Erzsébet híd közötti szakaszának az autóforgalom előli végleges lezárásával – derült ki a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) friss online konzultációjából1, melyről Nagy Elek elnök elsőként Karácsony Gergely főpolgármestert tájékoztatta. A több mint 11 ezer válaszadó 64 százaléka ellenzi a tervet, 69 százalékuk szerint rontani fogja a fővárosi autós-közlekedési helyzetet, 61 százalékuk pedig úgy látja, hogy a tervezett intézkedés a helyi vállalkozókra és gazdaságra tekintve is hátrányos következményekkel jár majd. A BKIK ezért szakmai egyeztetést kezdeményezett a fővárossal.

Lezárult a BKIK online konzultációja a pesti alsó rakpart Lánchíd és Erzsébet híd közötti szakaszának az autóforgalom előli végleges lezárásáról. A többségében fővárosi vállalkozó és alkalmazottai által kitöltött internetes véleménykutatás eredménye összecseng a kamara szakembereinek azon meglátásával, mely szerint a tervezett intézkedés tovább ronthatja Budapest gépjárművel történő átjárhatóságát és újabb nehézséget jelent majd az érintett területen működő vagy ott szolgáltatást nyújtó vállalkozások számára és ezzel együtt akadályozhatja a lakosság, a vállalkozások és közületek megfelelő ellátását.

A BKIK arra kéri a döntéshozókat, hogy a rakpart fejlesztése során vegyék figyelembe a Budapesten szolgáltató vállalkozások véleményét és szempontjait, és olyan koncepciót dolgozzanak ki, amely a közvetlen és közvetett hatásokkal is számolva minden fővárosi szereplő érdekeit figyelembe veszi. A budapesti kamara ezért a budapesti vállalkozások körében végzett online konzultáció eredményeit eljuttatta a főváros vezetésének, egyúttal jelezte részvételi szándékát a szakmai egyeztetésekben.

A BKIK kutatásának eredményei ugyanis azt mutatják, hogy a kitöltő vállalkozók többsége, mintegy 64 százaléka ellenzi a főváros tervét, míg mindössze 36 százalékuk támogatja azt. A fővárosi vállalkozások és a helyi gazdaság szempontjából a végleges rakpartlezárás tervét a kitöltők 61 százaléka tartja hátrányosnak és csak ötöde véli előnyösnek.

A végleges lezárás mindezeken túl a válaszadók túlnyomó többsége, 69 százaléka szerint rontani fogja a fővárosi autós-közlekedési helyzetet, 20 százalékuk szerint pedig nem változtat rajta érdemben. A teljes lezárás helyett az utóbbi években megszokott időszakos lezárási protokollt ugyanakkor a kitöltők kétötöde támogatná, 56 százalékuk azonban ezzel sem értene egyet.

A BKIK egyetért a Magyar Autóklubnak a főváros tervezett intézkedését vitató állásfoglalásával, ezért indította el a május 31-én lezárult online konzultációt a budapesti vállalkozásokkal. A kezdeményezéshez időközben csatlakozott a mintegy 4200 tagot számláló Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete, a NiT is.

1 Az online kérdőíves közvélemény-kutatást a Századvég Konzorcium végezte 2022. május 13. és 31. között. Az online kitölthető konzultációs kérdőív a BKIK honlapján volt elérhető és a vizsgált időszakban összesen 11 242 érvényes kitöltés született.