Lehet Megint Papagálykodni: “Budapesten mielőbb be kell vezetni a dugódíjat”

Határozott intézkedéseket vár az LMP Budapest autóforgalmának csökkentése érdekében: a dugódíj mielőbbi bevezetését és a pesti alsó rakpart teljes autómentesítését – mondta pénteki, online is követhető sajtótájékoztatóján Bakos Bernadett, a párt országgyűlési képviselője.

    A fővárosban évente kétezer ember hal meg idő előtt a légszennyezettség miatt. A szennyezés, a zaj és a stressz csökkentése érdekében ezért a várost át kell tervezni autóról emberre – fogalmazott a politikus.


    Bakos Bernadett a rakpart egy szakaszának lezárását előrelépésnek, de félmegoldásnak tartja – mondta, és teljes autómentességet szorgalmazott, hogy a terület a gyalogosoké, a kerékpárosoké, a piknikezőké lehessen.


    Sérelmezte, hogy a főpolgármester szerint a dugódíj nem időszerű, holott annak bevezetése Karácsony Gergely választási programjában is szerepelt – emlékeztetett, hozzátéve “szerintünk legalább egy hatástanulmány időszerű lenne”.


    Az LMP használatarányos díjat javasol, amelynek értelmében ott és akkor kellene többet fizetni, amikor és ahol nagyobb a dugó és a légszennyezettség. A befolyt összeget a közösségi közlekedésre kellene fordítani, de egy az egész városra kiterjedő forgalomcsillapítási tervet is készíteni kellene.


    Bakos Bernadett biztos abban, hogy a dugódíj hamar népszerű lesz, hiszen az autósok érdeke is a kiszámíthatóbb közlekedés. Felhívta a figyelmet arra, hogy Stockholmban ideiglenesen vezették be a dugódíjat, később pedig népszavazással erősítették meg.

https://egyszermarlattamautot.hu/az-uj-partkatonasagi-elnok-beiktatasa-miatt-kell/