Három német járműnek is odaitélte az Év Magyar Autója díjat a zsűri :-D

Idén harmadik alkalommal osztották ki az Autós Nagykoalíció (ANK) által szervezett eseményen a magyar piac nyolc legjobbnak ítélt modelljeinek járó díjakat. Közülük az Audi Hungaria győri gyárában készülő, plug-in hibrid hajtásrendszerű Audi Q3 Sportback 45 TFSI e-modell lett az Év Magyar Autója díj 2022-es győztese.

Az Audi Q3 Sportback 45 TFSI e innovatív, hálózatról tölthető hibrid (Plug-in Hybrid) hajtásrendszerével mintegy 45-50 kilométert is megtehet tisztán elektromos, azaz károsanyag-kibocsátás nélküli üzemmódban.

Az Audi kisméretű SUV modelljének belsőégésű motorja egy 1,4 literes TFSI erőforrás. A négyhengeres motor teljesítménye 110 kW (150 LE), mely a villanymotorral kiegészülve együttesen 180 kW (245 LE) rendszerteljesítményt biztosít az autónak. A gyorsulás nulláról 100 km/órás sebességre 7,3 másodpercet vesz igénybe, a modell 210 km/óránál éri el végsebességét. A Q3 Sportback 45 TFSI e fogyasztásértéke 1,7–1,4 liter üzemanyag 100 km-en (38–33 gramm/km). A teljes hatótávolság akár a 700 kilométert is meghaladhatja, ami a jármű kimagasló alkalmasságát bizonyítja.

Az Audi Q3 Sportback 45 TFSI e 400 V-os, 3,6 kW teljesítményű aljzathoz csatlakoztatva váltakozó áramú (AC) töltésre képes. Ezzel a lemerült akkumulátor az alapkivitelű hálózati töltőkábellel 3 óra 45 perc alatt újra feltölthető.

A Škoda sem szégyenkezhet, hiszen az Octavia e-TEC, azaz a modell mild hibrid verziója lett a Magyar Év Autója 2022 díj „üzleti autók” kategóriájának nyertese.

Az e-TEC modellek mild hibrid technológiájának lényege a plug-in hajtáslánccal ellentétben nem abban áll, hogy tisztán elektromos meghajtást tesz lehetővé. A mild hibrid Octavia belsőégésű motorjához a hagyományos generátor helyett egy generátor üzemmódban is működő elektromos motor és egy 48 Voltos Li-ion akkumulátor csatlakozik. Az elektromos motort hajtószíj köti össze a belsőégésű motorral, amelyen keresztül növelheti a belsőégésű motor teljesítményét, vagy visszanyerheti az energiát, amit aztán az akkumulátorban tárolnak.

Az elektromos motor több kilowattal növeli az autó teljesítményét, főként alacsonyabb fordulatszámon, például amikor álló helyzetből indulunk útnak. Ennek eredményeként csökken az üzemanyag-fogyasztás és ezáltal a CO2 -kibocsátás is.

Az ID.3, a Tiguan és az Arteon SHooting Brake tavalyi győzelme után idén is díjazott lett egy meghatározó Volkswagen modell: ezúttal a legjobb családi autó a Volkswagen Golf Variant lett. A kombi kialakításának köszönhetően igazán praktikus, jól kihasználható belső térrel büszkélkedhet az autó, mely magasfokú kényelmet biztosít hosszú út során is.

A családi autók esetében azonban a legfontosabb szempont a biztonság. Azok a járművek, amelyek menet közben kommunikálnak egymással, biztonságosabbá teszik a közlekedést, kevesebb forgalmi torlódást okoznak és figyelmeztetik egymást a vészhelyzetekre. Az alapfelszereltséghez tartozó, veszélyre figyelmeztető rendszer hasznos információkkal segíti a vezetőt, pl. figyelmeztet az építkezésekre vagy a speciális mentőjárművek közeledésére – feltéve, hogy ezek is használják a Car2X rendszert.