Ungaricse Gripen show

Bombafenyegetés miatt riasztották a Magyar Honvédség Gripenjeit

    Bombafenyegetés miatt riasztották a Magyar Honvédség Gripenjeit péntek délután – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-vel.

    A közlemény szerint egy Szentpétervárról Belgrádba tartó A319-es szerb utasszállító repülőgép jelzett bombafenyegetést a polgári légiirányítás felé. Ezért a NATO déli Egyesített Légi Hadműveleti Központja riasztotta a Magyar Honvédség vadászgépeit, amelyek a felszállást követően a repülőgépet kikísérték a magyar légtérből.


    A Gripenek ezt követően visszatértek a kecskeméti bázisra – írta a HM.

Ismét riasztották a Magyar Honvédség Gripenjeit

    Ismét riasztották a Magyar Honvédség Gripenjeit – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) péntek délután az MTI-vel.

    Mint írták: rövid időn belül kétszer szálltak fel a Gripenek pénteken délután. Ezúttal egy Moszkvából Belgrádba tartó – szintén bombafenyegetést jelző – utasszállító repülőgép miatt riasztották a Magyar Honvédség légvédelmi készültséget ellátó vadászgépeit.


    A Gripenek a felszállást követően azonosították a szerb A319-es repülőgépet és kikísérték a magyar légtérből. A géppár ezt követően visszatért a kecskeméti bázisra – olvasható a HM közleményében.

Az atomerőmű tiltott légterébe repült egy osztrák kisrepülőgép

    A paksi atomerőmű három kilométeres, tiltott légterébe repült egy osztrák kisrepülőgép pénteken – közölte az atomerőmű kommunikációs igazgatója az MTI-vel.

    Kovács Antal elmondta: a Magyar Honvédség vadászgépei a kisrepülőt Szegedre kísérték.


    A Honvédelmi Minisztérium korábban közleményében azt írta, a vadászgépek 17 óra körül azért szálltak fel, mert egy Ausztria felől érkező, Piston típusú kisrepülőgép nem létesített rádiókapcsolatot a polgári légi irányítással.


    A légvédelmi készültséget ellátó Gripenek azonosították a repülőgépet, annak vezetőjével a légi irányítás is felvette a rádiókapcsolatot. Miután a kisgépet Szegedre kísérték, a vadászgépek visszatértek kecskeméti bázisukra.