Rumanische számolni forgalom

Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti:
    Megkezdődött Romániában az országos forgalomszámlálás – közölte pénteken a romániai közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR).

    Az ötévente megtartott összeírást 2020-ban kellett volna elvégezni, akkor azonban a koronavírus-járvány miatt a hatóságok olyan kijárási és közlekedési korlátozásokat vezettek be, amelyek a normális járműforgalom visszaesését eredményezték, ezért a cenzust 2022-re halasztották.


    Az egyes megfigyelőpontokon az év tíz napján végzik a számlálást oly módon, hogy a hét minden napja sorra kerüljön az átlagos forgalmú hónapokban (áprilisban, májusban, októberben és novemberben), és még három nagy forgalmú (júliusi és augusztusi) napon. A keresztmetszeti forgalomszámlálást az autópályákon és országutakon napi 8 órás, a megyei utakon pedig napi 14 órás időtartamban bonyolítják le, de minden mérőponton lesz egy olyan nap, amelyen 24 órás regisztrációt végeznek.


    A forgalom nagyságának és összetételének pontos ismerete nélkülözhetetlen a közúthálózat üzemeltetésében, fenntartásában és a fejlesztési tervek kidolgozásában – mutatott rá a CNAIR.


    A legutóbbi, 2015-ben végzett számláláson a bukaresti körgyűrű bizonyult Románia legforgalmasabb útjának, amelynek teljes (72 kilométeres) hosszán átlagosan 17 ezer jármű haladt át naponta, a legforgalmasabb, északi szelvényén azonban ez az érték megközelítette a 67 ezret.