Jótékonysági gálát rendezett a HUMDA

    Nemzetközi adománygyűjtő gálát rendezett az Ukrajnából menekülők megsegítésére és gyermekeknek szóló közlekedésbiztonsági programok támogatására a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. csütörtökön Budapesten.

    A Fenntarthatóbb és biztonságosabb jövőért című gálát megnyitó köszöntőjében Palkovics László innovációs és technológiai miniszter  elmondta, hogy a HUMDA Road Safety – a biztonság az első elnevezésű országjáró közlekedésbiztonsági oktatási programsorozatában több mint 30 ezer első és második osztályos gyerek vett részt 2021-ben 13 helyszínen, és a képzés idén is folytatódik.


    Kiemelte: a jótékonysági gálán összegyűlt összeg felével hasonló, gyermekeknek szóló közlekedésbiztonsági programokat támogatnak, a másik felét pedig az Ukrajnából menekülők megsegítésére fordítják a kormány által indított Híd Kárpátaljáért segélyprogramon keresztül.


    Kitért arra is, hogy az Európai Unióval közös nagy cél, hogy 2050-re teljesen balesetmentessé váljon a közlekedés, 2030-ra pedig a jelenlegi felére csökkenjen a balesetek és az ezzel összefüggő halálesetek száma.


    Jean Todt, az ENSZ főtitkárának közúti közlekedésbiztonságért felelős különmegbízottja kiemelte, hogy közúti balesetekben évente mintegy 1,3 millió ember hal meg, az 5-29 év közötti fiatalok halálozásának első számú oka a közúti baleset. Hozzátette: a cél 2030-ra megfelezni a közúti balesetek és halálok számát, fokozni a biztonságot, valamint mindenki számára elérhetővé tenni a fenntartható és balesetmentes közlekedést.


    Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő hangsúlyozta: Magyarország baráti kezet nyújt az Ukrajnából érkezőknek, hiszen ilyen rendkívüli helyzetekben a gyors cselekvés és gyors segítségnyújtás a legfőbb szempont. Emlékeztetett arra, hogy az első pillanatban megszervezték a menekültek egészségügyi ellátását, élelmezését, elszállásolását, és a munkakeresésben is segítenek azoknak, akik itt maradnak.


    Mint mondta, a magyarok újra megmutatták a világnak, hogy milyen az önzetlenség, a szeretet, az emberség, és ezt bizonyítja az is, hogy a kormány által létrehozott Híd Kárpátaljáért összefogás keretében a mai napig több mint 792 millió forint gyűlt össze.