Kilencszázmillió forint összértékű adományt nyújt a Toyota az ukrajnai háború szenvedőinek

A Toyota jelentős mértékben járul hozzá az Ukrajnát segítő humanitárius erőfeszítésekhez, komoly anyagi és személyi támogatást nyújtva a háború sújtotta országnak.

A Toyota nemzetközi szinten is nagy aggodalommal figyeli az Ukrajnában zajló eseményeket és reméli, hogy a lehető leghamarabb visszaáll a béke. Közben a világ legnagyobb forgalmú autógyártója tettekkel is segíti az ukrajnai krízis szenvedőit: megkezdte a humanitárius segítségnyújtást, amely magában foglalja a Toyota ukrán alkalmazottainak és családtagjaiknak, valmint az ukrán menekülteknek nyújtott közvetlen segítségnyújtást, ezenfelül a mintegy 2,5 millió euró összértékű, anyagi természetű vállalati adományokat.


Segítség az ukrán alkalmazottaknak és családjaiknak
• Több mint 1700 ukrán alkalmazott dolgozik a Toyota európai egységeiben, főként az Ukrajnához közeli Cseh Köztársaságban és az Ukrajnával szomszédos Lengyelországban található gyártóüzemekben (TMMCZ és TMMP). A konfliktus kezdete óta a két üzem alkalmazottai vállalati támogatással szállítást, menedéket és egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést, valamint adminisztratív segítséget nyújtanak az ukrán alkalmazottak Ukrajnából menekülni kényszerült családtagjainak.
• A Toyota létrehozta a Toyota Humanitárius Segélyalapot, amely áthelyezési támogatást nyújt az ukrán alkalmazottak és családjaik számára, beleértve a szállást és az étkezést. A Toyota alkalmazottai Európa-szerte adományozhatnak ebbe az alapba, amelyet a vállalat saját forrásból megtöbbszöröz.


Segítség az Ukrajnában maradt lakosságnak
• A Toyota Motor Company* 500 ezer eurót (182 millió forintot) ajánlott fel az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága számára.
• A Toyota Humanitárius Segélyalap mellett a vállalat arra ösztönzi az európai szervezeteinek (nemzeti importőrök, forgalmazók, gyártóüzemek és egyéb támogató cégek) alkalmazottjait, hogy egy páneurópai adománygyűjtő kampányon keresztül támogassák a Nemzetközi Vöröskeresztet vagy az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságát.
• Az alkalmazottak által a vállalati alapnak, a Nemzetközi Vöröskeresztnek vagy az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adományozott minden eurót megnégyszerez a Toyota európai szervezetei, a Toyota Motor Europe, a Toyota Financial Services, a Toyota Insurance Management, a Toyota Connected Europe és KINTO Europe által alkotott vállalatcsoport, legfeljebb kétmillió euróig (742 millió forint).


Természetbeni adományok és önkéntes dolgozók
• Sok Toyota-alkalmazott önkéntesként és felajánlásokkal segíti Lengyelországban, Magyarországon, Szlovákiában, Romániában és más országokban a menekülteknek nyújtott átmeneti lakhatást, valamint nyelvi tolmácsolással is könnyítik a menekültek eligazodását a pályaudvarokon és a határátkelőknél. A Toyota Motor Europe személyenként akár 40 fizetett órát is biztosít arra, hogy a dolgozói részt vegyenek ezekben a tevékenységekben a vállalat pro-bono önkéntes programján keresztül.
• A Toyota több európai alkalmazottja pedig teljes munkaidőben dolgozik azon, hogy segítsen megszervezni a menekültek és a befogadók közötti kapcsolati sémát és az elhelyezésekhez szükséges logisztikát.

*A Toyota Motor Company-n belül a Toyota Motor Europe felelős valamennyi nyugat-, közép- és kelet-európai országért, beleértve Törökországot, Oroszországot, valamint Izraelt és számos közép-ázsiai piacot (Örményország, Azerbajdzsán, Grúzia és Kazahsztán) is.

Fotók: Toyota, AP, Reuters, Valery Matytsin/TASS