Rajtunk nem segítene ez a stílus… Sőt!

Egyedi Spotify lista “segíti” a stresszes sofőröket

A Cristo autós applikáció egy ismert hazai DJ segítségével állította össze azt a zenelistát, ami segíthet a közúti forgalomban jelentkező, a többnyire agresszivitás és türelmetlenség okozta stressz csökkentésében.

A magyar autósok közel harmada stresszel vezetés közben, 15 százalékuk pedig hajlamosabb kockázatosabb manővereket végrehajtani ennek következtében – mutatott rá nemrég a Cristo autós alkalmazás megbízásából készült kutatás. Az eredményekből az is kiderült, hogy minden harmadik autós zenével vezeti le a stresszt. A Cristo autós alkalmazás, „Maradj nyugodt és vezess biztonságosan” kampánya keretében egyedi zenelistát hozott létre számukra a Spotify zenelejátszó platformon.

Ez a nyolcvan, könnyed R&B és hip-hop dal segít a kiegyensúlyozottabb vezetésben – így jellemezte Bréda Bia lemezlovas a listát, melyet a Cristo felkérésére állított össze.

Nagyon örültem a megkeresésnek, hiszen az autózás és a zene egyaránt közel állnak hozzám. Azt magam is tapasztaltam, hogy ha egy kemény, dühöt kiváltó dalt hallgatok vezetés közben, az könnyen rányomhatja a bélyegét a vezetési stílusomra is – ezzel pedig akár másokat is veszélyeztethetek. Így állt össze a fejemben, az egyébként általam lemezlovasként is pörgetett stílusokból az a lista, ami kellő nyugalmat és kiegyensúlyozottságot hozhat a sofőröknek, még egy nehéz nap után is” – számolt be a lista születéséről Bréda Bia.

A zenei stílusok vezetésre gyakorolt hatásáról hasonlóan vélekedik Dr. Maróti Emese, zenepszichológus is: „Kutatások igazolták, hogy az extrém hangos zene lassítja a reakcióidőt, a gyors tempójú zene pedig arra készteti a vezetőt, hogy gyorsabban vezessen, miközben nagyobb az esély arra, hogy veszélyes helyzetekben rosszul dönt. Mondhatjuk azt, hogy minél összetettebb egy zene, annál jobban elvonja a vezető figyelmét, és annál jobban bevonódik érzelmileg is. A balesetmentes vezetés érdekében tanácsos tehát a könnyen emészthető, közepes, vagy lassú tempójú zenék hallgatása, melyek egyúttal nyugtatóan is hatnak az autóvezetőkre.”– összegezte a szakember.

Március elsejével átfogó edukációs kampányt indított a Cristo applikáció, azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a stressz közlekedésbiztonsági kockázataira, és hasznos pszichológiai és közlekedéstechnikai tanácsokkal segítsék a hazai autós közösséget.

Fontosnak tartottuk, hogy többfajta eszközzel is felhívjuk a hazai autós közösség figyelmét a stressz vezetésre gyakorolt hatásaira, és annak lehetséges kezelésére” – mondta el Szota Szabolcs, a Cristo alkalmazást fejlesztő és üzemeltető cég, a Smartsurance Technologies Kft. ügyvezetője. „A kampány indulása óta szakpszichológus és vezetéstechnikai szakértők segítik az autósokat a kiegyensúlyozottabb vezetésben, emellett szerettünk volna még egy praktikus, kézzel fogható eszközzel is szolgálni a vezetők részére – így esett a választás a zenelistára, melynek összeállításához profi lemezlovast vontunk be – hiszen mint kiderült, sokaknak ez bizonyul a legjobb stresszkezelési módszernek” – összegezte Szota Szabolcs.

Dr. Karap Gergő szakpszichológus és igazságügyi szakértő tanácsai a Cristo weboldalán, a drivingcamp vezetéstechnikai pálya és rendezvényközpont szakértőinek tippjei pedig az alkalmazásban érhetőek el a kampány ideje alatt.

A zenelista elérhetősége: https://hellocristo.hu/keep-calm-and-drive-safe/
Spotify profil neve: Hellocristo
Lejátszási lista neve: Keep Calm and Drive Safe

A kampány keretében a Cristo felhasználók egy versenyben is megmutathatják, hogy mennyire vezetnek biztonságosan. Az értékelést az applikáció egyedülálló vezetéselemzési szolgáltatása adja, amely nyomon követi és elemzi a felhasználó vezetési gyakorlatát, a sebesség megválasztását, a manővereket, az elindulásokat és a megállásokat, és ez alapján pontok formájában értékeli a vezetői teljesítményt. Az egyhónapos verseny heti fordulókból áll, melyeknek nyertesei az összesítésbena legtöbb pontot szerzőkkel részt vehetnek az április 2-i döntőben, a drivingcamp vezetéstechnikai tanpályán.