Nem befolyásolja a menekülthelyzet a budapesti repülőtér forgalmát

Továbbra is zavartalanul és kiszámíthatóan, menetrend szerint indulnak és érkeznek a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a légijáratok, és az utasfolyamatok is a megszokottnak megfelelően zajlanak a budapesti légikikötőben. Az ukrajnai és oroszországi járatok továbbra sem közlekednek, azonban az Ukrajnában zajló háború a többi célállomásra közlekedő járatot egyáltalán nem érinti. A repülőtér üzemeltetője, a Repülőtéri Rendőri Igazgatósággal közösen, külön eljárást dolgozott ki a repülőtérre csoportosan és szervezett módon érkező menekültek számára. Az úgynevezett evakuációs járatok az 1. Terminálról indulnak és ide is érkeznek, továbbá itt kerülnek elhelyezésre a járatuk indulásáig az Ukrajnából menekülő, és hazájukba hazatérni kívánó utasok.

A háború kezdete óta összesen több mint 8000, főként indiai, nigériai, ecuadori és marokkói diák utazott el az 1. Terminálról menekítő járatokkal, és összesen 3200 ukrán állampolgár érkezett, akik külföldi nyaralásokon rekedtek és nem tudtak visszatérni hazájukba. A Budapest Airport biztosítja, hogy minden ilyen utazó kapjon élelmet, internethozzáférést és megfelelő támogatást.

A Budapest Airport azoknak a menekülteknek, akik kereskedelmi járattal utaznak el, és a járatuk 24 órán belül indul a 2. Terminálról, pihenőhelyet alakított ki, ágyakkal, takarókkal, étellel és itallal. A repülőtér saját önkéntesei, valamint a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársai szükség esetén speciális segítséget nyújtanak számukra, annak érdekében, hogy biztonságban és a lehetőségekhez mérten kényelmesen tudják eltölteni a repülőtéri várakozási időt, továbbá a menekült családok számára kialakított gyereksarokban pszichológus segítségét is igénybe vehetik. Minden menekültnek díjmentes belépést biztosítunk az Aeropark repülőgép-múzeumba (ami a 2. Terminálról rövid sétával megközelíthető) a várakozás ideje alatt, és jelenleg egy 12 eurós étkezési utalványra is jogosultak a járatuk indulása előtt.

Bővebb információ: https://www.bud.hu/budapest_airport/media/hirek/aktualis_sajtokozlemenyek/nyugodtsag_es_zavartalan_forgalom_a_liszt_ferenc_nemzetkozi_repuloteren.html