A német autósok támogatást kaphatnak a tankoláshoz

    Nagyszabású segélycsomagot tervez a német kormány az Ukrajna elleni orosz invázió miatt meglódult energiaárak hatásainak ellensúlyozására, az autósok támogatásáról napokon belül döntést hozhatnak egy hétfői lapértesülés szerint.

    A pénzügyminisztérium elképzelése szerint az üzemanyagárak emelkedését egy átmeneti állami kedvezménnyel kellene ellensúlyozni, úgy, hogy a töltőállomás kasszájánál a kedvezmény értékével csökkentik a tankolásért kiállított számla végösszegét, és az állam pótolja a különbözetet az állomás üzemeltetőjének. A kedvezmény mértékéről és a rendszer bevezetéséről már a héten dönthetnek – írta a Bild című lap.


    A liberálisok (FDP) – a legkisebb kormánypárt – elnöke, Christian Lindner vezette pénzügyminisztériumban a egyebek mellett egy hitelprogram elindítását is tervezik az Oroszország elleni szankciókat leginkább megszenvedő vállalkozások megsegítésére. A tervek között szerepel a kieső bér egy részének közpénzből finanszírozott pótlására épülő rövidített munkaidő intézményének kiterjesztése és az ingázók munkába járási költségtérítésének emelése is.


    A terület másik szakminisztériuma, a gazdasági és klímavédelmi tárca vezetője a háztartások átfogó támogatását ígérte egy hétfői nyilatkozatában. Robert Habeck kiemelte, hogy a drágulás sokakat nyomaszt, de a fűtés, az áram és az üzemanyag szélsőségesen magas költsége elsősorban a háztartásokat, a családokat terheli, és minél alacsonyabb a jövedelmük, annál inkább. Ezért a koalíciós pártok – a szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és az FDP – “gyors és konstruktív” munkával összeállítanak nekik egy támogatási csomagot.


    Három szempontot kell érvényesíteni. Először is azonnali könnyítéseket kell biztosítani a családoknak az áram, a fűtés és a közlekedés területén. A második szempont az energiahatékonyság erősítése és a fogyasztás csökkentése a többi között a gázfűtéses rendszerek cseréjének támogatásával. A harmadik pedig a leginkább hatékony energetikai megoldások terjesztése piaci alapú ösztönzőkkel – fejtette ki a Zöldek politikusa az ARD országos köztelevízió hírportálján idézett nyilatkozatában.


    A gazdasági tárca számítása szerint egy nem korszerűsített családi ház fűtési költsége éves szinten 2000 euróval (770 ezer forint) emelkedett az ukrajnai háború következtében. Rendkívüli mértékben drágult az üzemanyag is. A legnagyobb német autós érdekvédelmi szervezet, az ADAC autóklub vasárnapi összesítése szerint a dízel literenként átlagosan 2,15 euróba, a Super-E10 prémium benzinfajta literenként 2,10 euróba kerül. A 2 euró feletti ár minden korábbinál magasabb, és szélsőséges drágulás éves összehasonlításban; 2021 márciusában a dízelért átlagosan 1,31 eurót, a Super-E10 benzinért 1,45 eurót kértek literenként a németországi kutaknál.