Felavatták az Aeroplex új hangárját a Liszt Ferenc-repülőtéren

A beruházások fontos szerepet töltenek be a magyar nemzetgazdaságban, a kormány ezért kedvező környezetet teremtett a befektető cégek számára – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) külgazdaság fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára pénteken Budapesten, az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ hangárátadó ünnepségén.


    Joó István hangsúlyozta, hogy a kormány a megszorítások és segélyek helyett választotta a munkahelyteremtést és a befektetések ösztönzését, amikor a válság következményeit ellensúlyozni kellett. Magyarországon a beruházások évről évre csúcsot döntenek, a tavaly 5,3 milliárd eurós (1886 milliárd forint) rekordhoz a kormány több mint 766 millió euró (270 milliárd forint) támogatással járult hozzá.  A növekedéshez az unión belüli legalacsonyabb társasági adó és a beruházásbarát környezet is hozzájárult – tette hozzá.


    Joó István szerint az Aeroplex építkezése hozzájárulhat ahhoz, hogy Magyarország az európai repülőgép-karbantartás élvonalába kerüljön. A helyettes államtitkár a légi közlekedés kiszolgálását azért is tekinti különösen fontos ágazatnak, mert a járvány ellenére tavaly már számos új járatot indítottak a belföldi repterek, a légi teherszállítás pedig több mint a harmadával bővült az előző évhez képest.


    Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, György László szerint az Aeroplex és Magyarország számára egyaránt a versenyképesség erősítése az egyik legfontosabb kihívás. A cég beruházása jól mutatja, hogy a magyar cégek a legnehezebb időkben sem állnak le a fejlesztésekkel – tette hozzá György László. Az elmúlt években – fogalmazott – érdemes volt korszerűsíteni, mert a válsággal együtt a visszafogott keresletnek is vége, ráadásul ma már lényegesen többe kerül és tovább tart beruházásokat megvalósítani, mint az elmúlt két évben.


    Ha a beruházásokon múlik a jövő, akkor az államtitkár szerint Magyarország bizakodó lehet. György László hangsúlyozta, hogy az évtized nyertesei a szervezettebben, okosabban működő cégek lesznek, a kormány ezért támogatja a vállalati-szakképzési együttműködéseket, az egyetemi képzéseket pedig igyekezett a munkaerőpiac elvárásaihoz igazítani.


    Az Aeroplex ügyvezető igazgatója a rendezvényen közölte, hogy az új csarnokkal együtt csaknem 200 új munkahely jött létre, és jelentősen bővül a cég kapacitása. Demény Árpád legalább ilyen fontosnak nevezte, hogy a fejlesztésnek köszönhetően európai szinten is kivételes szolgáltatásokat kínálhatnak a légitársaságoknak.


    Az Aeroplex korábbi közlése szerint a 8 ezer négyzetméteres, szélestörzsű repülőgépek karbantartására is alkalmas csarnok felépítése 10 milliárd forintba került. A beruházáshoz kormányzati támogatást kaptak.


    Az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren foglalkozik repülőgépek karbantartásával. A cég 1992-ben a Malév részeként jött létre, majd annak résztulajdonában álló leányvállalat lett. A légitársaság 2012-es megszűnése után pedig önálló társaságként folytatták, de a veszteségek miatt 2016-ban át kellett szervezni.


    A ma már tisztán állami tulajdonú cég 2019-ben 11,7 milliárd forint, 2020-ban 15,2 milliárd forint nettó árbevétellel zárt. A bevételnek majdnem a fele tavalyelőtt külföldi értékesítésből származott. Az adózott eredmény tavalyelőtt 491,5 millió forint, illetve tavaly 375,3 millió forint volt – derül ki a nyilvános beszámolóból.