Folytatódnak a fejlesztések a Liszt Ferenc repülőtéren


    A Budapest Airport az elmúlt három évben több mint 70 milliárd forintot fordított a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér fejlesztésére, a beruházások a következő években is folytatódnak az 1. Terminál újranyitásával és az új 3. Terminál építésével – közölte a repülőteret üzemeltető társaság kedden az MTI-vel.

HALLGASD CSAK PODCAST-SOROZATUNK LEGÚJABB EPIZÓDJÁT! >>>

    A Budapest Airport a közleményében felidézte, hogy az elmúlt három évben megépült egy új, 14 beszállítókapuval rendelkező utasmóló, ami 11 500 négyzetméteren, 2500 ülőhellyel várja az utasokat. Elkészült a légi áruszállítás új bázisa, a BUD Cargo City, így 2021-ben minden idők legnagyobb mennyiségű, 183 ezer tonnát is meghaladó áruforgalmát bonyolította a repülőtér. Harmadik óriásberuházásként új poggyászosztályozó csarnokkal bővült a meglévő infrastruktúra, közel három kilométer hosszúra bővítve ezzel a szalagrendszert. A terminálépületek megközelítése is biztonságosabb és gyorsabb lett az új kétsávos turbókörforgalommal.


    A fejlesztések révén egyebek közt 70 százalékkal nőtt a terminálokon elérhető mosdók száma, a meglévő mellékhelyiségeket pedig felújították. Új utasbiztonsági csatornák nyíltak, új mozgólépcsőket és felvonókat adtak át, bővült az önkiszolgáló poggyászfeladó automaták és az automata útlevélkezelő kapuk száma. Megújult a Prémium Parkoló és a parkolóktól a terminálig vezető gyalogút is.


    A közlemény szerint a beruházások eredményei az utasok visszajelzésein is látszanak, tavaly az utolsó negyedévben a budapesti repülőtér pontszámai a nemzetközi utaselégedettségi felmérésen a legmagasabbak között voltak a régióban.


    Chris Dinsdale, a Budapest Airport vezérigazgatója a közleményben kiemelte: most a korábbiaknál is nagyobb beruházások következnek a repülőtéren. Tavaly elkezdődtek az 1. Terminál újranyitásának előkészületi munkálatai, amely már az engedélyezési szakaszban van. Az új 3. Terminál építéséhez is elindultak az előkészületek, a tervek készen vannak, a repülőteret folyamatosan készítik fel a jelentős építkezésre. Hozzátette: ha minden a terv szerint halad, akkor az 1. Terminál már 2024 nyarán köszöntheti az első utasait, míg a 3. Terminál várhatóan 2028-ra készül el.