Magasabb fokozatba kapcsolt a GR Heritage Parts projekt

Váratlanul sikeresnek bizonyult a Toyota azon kezdeményezése, hogy veterán modelleihez gyártson az eredetivel minden szempontból megegyező alkatrészeket. Most újabb fődarabok váltak elérhetővé.

Idén csaknem megháromszorozza portfolióját a Toyota Gazoo Racing Heritage Parts elnevezésű kezdeményezés, az autógyártó szenior típusainak legkeresettebb alkatrészeit újragyártó program. A projektet 2020-ban indította útjára a márka motorsport- és alkatrész-specialistája, a Toyota Gazoo Racing (TGR), hogy reális megoldást kínáljon azoknak a rajongóknak, akik eredeti minőségű alkatrészekkel szeretnék felújítani, illetve üzemképes állapotban tartani veterán járműveiket.

A hivatalos újragyártásból származó alkatrészek nem mellékesen értékesebbé is teszik ezeket az autókat, hiszen a Gazoo Racing szavatolja a komponensek minőségét, illetve az eredeti alkatrészekkel való teljes azonosságát (eltekintve persze attól, hogy a modern anyagösszetétel miatt ezek várhatóan még tartósabbak lesznek, mint az egykori gyári elemek.) Hogy ügyfeleinek még szélesebb körét szolgálhassa ki, a GR Heritage Parts projekt egy másik termékcsaládot is útjára bocsátott. Ezek a „helyettesítő alkatrészek”, amelyeket ugyan más típusokhoz gyártottak, de funkciójukat tekintve tökéletesen alkalmasak az adott veterán modellhez. Ez költséghatékony megoldást biztosít azok számára, akik nem muzeális állapotra, hanem üzembiztos működésre törekednek.

A GR Heritage Parts jelenleg hat ikonikus típushoz kínál alkatrészeket. A Toyota Supra A70 és A80 sportautók mellett az AE86 Corolla Levin/Sprinter Trueno modellpáros (amelyek eltérő neve gyakorlatilag ugyanazt az autót rejtette, ám annak idején különböző kereskedőházak értékesítették őket), a Toyota Land Cruiser J40 ősterepjáró, valamint minden idők egyik legnagyszerűbb Toyotája: a 2000GT szupersportautó gyűjtői a projekt első két évében összesen harminchárom hiánypótló alkatrészt vásárolhattak meg a Gazoo Racing szokásos értékesítési csatornáin keresztül. Idén további ötvenhat alkatrész kerül fel a palettára. Az első néhány komponens már februárban megrendelhető lesz, ám mivel azokat jellemzően Japánban gyártják, és onnan szállítják a világ minden részére, akár 8-10 hétbe is beletelhet, mire a kívánt komponensek megérkeznek.

A 2000GT alkatrész-kínálata idén sebességváltó alkatrészekkel, fékcsővel és tengelykapcsoló-darabokkal bővül. Az A70-es Supra gyűjtői a kormányműhöz és a futóműhöz találnak fontos elemeket, valamint különböző kábelek, bovdenek és vezetékek kerülnek fel a palettára, de új katalizátort is vásárolhatnak a tönkrement régi helyett. Az AE86-osokhoz a differenciálmű felújításához szükséges elemek, a Supra A80-hoz gyújtászár és -kulcs, valamint lengőkarok kérhetők.

A 2022-es év kiemelt kedvezményezettjei a Land Cruiser J40-es széria rajongói lesznek: ők harminchárom különböző, kisebb-nagyobb elektromos, mechanikus és esztétikai cseredarabot vásárolhatnak autójukhoz. A teljes lista, valamint a piaci bevezetés dátuma megtalálható a Gazoo Racing Heritage Parts hivatalos weboldalán, a rendelés módjának részletes leírásával egyetemben.

Fotók: Toyota Gazoo Racing, Toyota UK Magazine, AutoEvolution