Új terminál és kifutópálya épülhet a debreceni repülőtérenfejlesztés

    Évi hárommillió utas kiszolgálására alkalmas új terminált, új kifutópályát és gurulóutakat építenek, illetve kisgépes zónát is kialakítanak az elkövetkező években a debreceni repülőtéren – jelentette be a város polgármestere csütörtökön a légikikötő fejlesztésére kiírt tervpályázat eredményhirdetésén.

    Papp László (Fidesz-KDNP) azt mondta, Debrecen gazdasági fejlődése indokolttá teszi a repülőtér kapacitásának növelését.


    A kormány és az önkormányzat között folyamatban vannak tárgyalások, amelyek eredményeként az állam belép a repülőteret működtető társaságba. Az erről szóló előterjesztés januárban kerül a városi közgyűlés elé – jelezte a polgármester.


    Papp László bejelentette: az új terminálépületre, kifutópályára, gurulóutakra, kisgépes zóna kialakítására kiírt nyílt tervpályázatra hét pályamű érkezett, közülük egyhangú döntéssel ötöt díjazott a bírálóbizottság. Az első díjat a Bord Építész Stúdió Kft. terve kapta.


    A polgármester jelezte: több pályázatban is olyan értékes megoldások születtek, amelyeket tovább visznek majd a végleges tervezésnél.


    Kósa Lajos (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője jelezte: a kormány döntése értelmében két nagy nemzetközi jelentőségű repülőtér működik az országban, a budapesti Liszt Ferenc-repülőtér és a debreceni.


    A kormány mindkettő esetében lépéseket tett, hogy állami tulajdonba kerüljön, ami a garanciája  a hosszútávú, sokmilliárdos fejlesztéseknek – fűzte hozzá a kormánypárti politikus.

https://www.begurulva.hu/index.php/2021/12/29/heti-foszereplonk-a-renault-kangoo-es-a-garett-menetrogzito-kamera/