Hollandia nem toloncolja ki a maláj utasszállítóval kapcsolatos orosz informátorokat

Andits Eszter, az MTI tudósítója jelenti:
    Hága/Brüsszel, 2021. december 23., csütörtök (MTI) – Hollandia nem toloncolja ki azt az orosz házaspárt, aki bizalmas információkat adott az igazságszolgáltatásnak a 2014 júliusában Kelet-Ukrajna felett lelőtt maláj utasszállító repülőgéppel kapcsolatos nyomozáshoz – jelentette csütörtökön a Volkskrant című holland napilap.

     Annak ellenére, hogy menedékkérelmüket háromszor elutasították, a bevándorlási hivatal (IND) a napokban mégis megadta a házaspárnak a menekültstátuszt.


    A lap azt írja, hogy a nő 2014 júliusában, saját állítása szerint véletlenül, információkat hallgatott ki azzal kapcsolatban, hogy kik vehettek részt a BUK-rakéta kilövésében, amely a maláj repülőgép katasztrófáját okozta. A bizalmas adatok ismerete bajba sodorta a nőt és párját, azt állították, hogy orosz biztonsági ügynökök fenyegették és bántalmazták őket.


     A házaspár Hollandiába menekült, de csak odaérkezésük után két évvel ajánlották fel együttműködésüket az ügy kivizsgálásához, miután első menedékkérelmüket elutasították. A pár arra hivatkozott, hogy azért vártak az információk átadásával, mert féltették Oroszországba maradt rokonaikat.  


    Nyáron a Volkskrant arról számolt be, hogy a hatóságok a pár kitoloncolására készülnek. Ezt követően a holland hírszerzés is bírálta a bevándorlási hivatal döntését, és aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy mi lesz a házaspár sorsa, ha visszaküldik őket Oroszországba. Lapinformációk szerint ez késztette arra a bevándorlási hivatalt, hogy újraértékelje kérelmüket, így végül megkapják a menekültstátuszt.


    A Malaysia Airlines MH17-es járatát 2014. július 17-én lőtték le Kelet-Ukrajna felett, a fedélzeten tartózkodó mind a 298 ember, köztük 196 holland meghalt. A támadásban történt részvétellel gyanúsított négy férfi ellen távollétükben folyik a per Hollandiában. Az ügyészség szerdán életfogytiglani börtönbüntetést kért a vádlottakra.