A kormány nyitott a pécsi reptér fejlesztésére

    Ha Pécs önkormányzata és a kormányzat folyamatban lévő tárgyalásai megállapodással zárulnak, akkor megvalósulhat a város szomszédságában lévő nemzetközi repülőtér fejlesztése – mondta Hoppál Péter, a város fideszes országgyűlési képviselője csütörtökön a pogányi létesítménynél, sajtótájékoztatón.

    A politikus közölte: a pogányi reptér fejlesztése elengedhetetlen ahhoz, hogy a megyeszékhely, Baranya és a régió gazdasága lendületet vehessen.


    Mindezt segítheti az a kormányzati szándék, amely régióközpontú légikikötők fejlesztéséről szól – tette hozzá.


    Ebben a fejlesztési programban a pogányi repülőtér is szerepelhet, ha annak jelenlegi tulajdonosa, a pécsi önkormányzat és a kormányzat képes lesz megállapodni a részletekről – közölte a politikus.


    Kijelentette: mivel Pécs erejét meghaladja egy több milliárdos, akár tízmilliárdos beruházás, mint a légikikötő fejlesztése, ezért fontos, hogy az állam lépjen be partnerként a modernizálásba.


    Hoppál Péter hozzátette, a Pécs melletti pogányi repülőtér fejlesztése kapcsán a kormányzat a helyiek oldalán áll, és nyitott arra, hogy fejlesztések történjenek ott.


    Mindehhez – húzta alá -, az szükséges, hogy eredményesen záruljanak a pécsi önkormányzat és a kabinet között a napokban zajló tárgyalások.


    A képviselő közölte: bízik abban, hogy a kormány-város tárgyalások egyenesbe érnek, és “az állami tulajdonlás – mint a kormányzati fejlesztés feltétele – valósággá válhat, és elindulhat a helyi gazdaságfejlesztés egy új dimenziója”.


    Kitért arra, hogy érzékelhető, mit jelent az, amikor egy erőteljes iparizóna-fejlesztés együtt jár a reptérfejlesztéssel. Utalt arra, hogy Debrecenben folyamatosak a beruházások, ez pedig annak is köszönhető, hogy ott jól működő nemzetközi reptér van.


    Közölte: a kormányzat döntésének köszönhetően már zajlik az M6-os autópálya meghosszabbítása Horvátország felé és a mohácsi új országos közforgalmú kikötő építése, ugyanakkor logisztikai szempontból a térség repterének korszerűsítése is szükséges a helyben meglévő gazdasági potenciálok kiaknázásához.


    “Pécsnek arra van szüksége, hogy a pogányi reptér fejlesztése megvalósulhasson, így a helyi gazdaság is erősödjön” – jelentette ki.


    Őri László (Fidesz-KDNP), a Baranya megyei közgyűlés elnöke arról szólt, hogy a térség fejlődése, új munkahelyek teremtése akkor történhet meg, ha új lendületet kap a gazdaság, új utak nyílnak meg a befektetői tőke előtt, csökken a megye jelenlegi részbeni bezártsága.


    Kővári János, Baranya megyei fejlesztési biztos, pécsi önkormányzati képviselő felidézte: a másfél évtizede megnyílt pogányi reptér ugyan megépítése óta 1,5-2 milliárd forintos működési támogatásban részesült a pécsi önkormányzattól, mégsem tudja ellátni igazán gazdaságélénkítő szerepét.


    Úgy vélekedett: mivel Pécs nem tudja megoldani a létesítmény fejlesztését, az önkormányzatnak meg kell ragadnia a lehetőséget, azaz el kell fogadnia a kormányzat erre való nyitottságát, és meg kell állapodnia a kabinettel a reptér jövőjével kapcsolatos, most zajló tárgyalásokon.


    Reményét fejezte ki, hogy akár már a jövő héten ülésező pécsi közgyűlés szentesítheti a kormány és az önkormányzat közötti megállapodást, ezzel pedig komoly előrelépés történhet a létesítmény fejlesztésében.