404 Error, ami elvarázsol

A francia technika, az olasz stílus és az angol humor találkozásából született minden idők talán legfrappánsabb és feltétlenül legstílusosabb 404-es hibaüzenete. Ha ehhez még azt is hozzátesszük, hogy ez a bizonyos üzenet a Peugeot brit és magyar importőrének oldalán is megjelenik, akkor a márka ismerői már ki is találták, miről van szó…

Az oldal nem található: aligha létezik olyan internetező, aki legalább egyszer ne futott volna bele ebbe a hibaüzenetbe. A jelenséget az okozza, hogy a kért tartalom valamilyen okból nem elérhető a weboldalon – vagy azért, mert törölték az adott oldalt, vagy, mert a tartalom címe megváltozott. A jelenségre utaló 404-es hibakód gyakori előfordulása miatt az egyik (vagy talán az egyetlen) olyan kódüzenet, amelyet a világhálón előképzettség nélkül bóklászó, átlagos felhasználók is tudnak értelmezni.

Pont a gyakori előfordulás miatt a kreatív webfejlesztők gyakran egészítik ki vicces, látványos vagy egyéb módon eredeti grafikai megoldásokkal, szövegekkel az üzenetet. Hogy ezzel a személyes megvalósítással ténylegesen enyhítik-e a felhasználók kudarc felett érzett csalódottságát, vagy csak még dühösebbé teszik őket, arról tudomásunk szerint még nem készült felmérés (eddig).

Az viszont biztos, hogy a világhálón nem hivatalos versengés folyik a legötletesebb Error 404-es oldal cím elnyeréséért – és az is biztos, hogy az autórajongók körében egyetlen más hibaoldal sem arathat olyan osztatlan sikert, mint az, amelyet a Peugeot rendszergazdái valósítottak meg.

Ha rég lejárt linkre kattintunk, az oldalon minden kísérőszöveg nélkül egy veterán Peugeot szedán jelenik meg. A hozzáértők könnyen felfedezhetik rajta az isteni >>>