Esett a cseh ipari termelés a járműgyártás zuhanása miatt

    Csökkent a cseh ipari termelés szeptemberben havi és éves összevetésben, elsősorban a járműgyártás jelentős visszaesése miatt, amit bizonyos alkatrészek, elsősorban chipek hiánya okozott.

    A cseh statisztikai hivatal honlapjára hétfőn felkerült adatok szerint szeptemberben az ipari termelés reálértékben havi szinten 3,3 százalékkal, tavaly szeptemberhez viszonyítva 4 százalékkal csökkent.


    Szeptemberben  a járművek és pótkocsik gyártása 33,5 százalékkal zuhant éves összevetésben, a fa, fa- és parafatermékek gyártása a bútorok kivételével 21,6 százalékkal csökkent, a gumi- és műanyagáru gyártás 4,7 százalékkal esett. Az ipari termelés a legnagyobb mértékben a gép- és berendezésgyártásban nőtt, 9,9 százalékkal, a feldolgozott fémtermékek gyártása 6,2 százalékkal, valamint az egyéb közlekedési eszközök gyártása 32,8 százalékkal bővült.


    A cseh hazai össztermék (GDP) 2,8 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az egy évvel korábbihoz mérve, az előző negyedévhez viszonyított növekedés pedig 1,4 százalékos volt. Az előzetes adatokat október végén közölte a statisztikai hivatal, amely akkor megjegyezte, hogy folytatódott a cseh gazdaság pandémia utáni erősödése a harmadik negyedévben is, leginkább a kereskedelmi és a szolgáltatói szektor javult, míg a feldolgozóiparban – a hiányzó alkatrészek miatt – mérsékelt visszaesés volt tapasztalható.


    A cseh autóipari szövetség számításai szerint több mint 250 ezerrel kevesebb személyautót gyártanak az idén a chipek hiánya miatt Csehországban, ami a helyi autóipar számára mintegy 200 milliárd koronás (2800 milliárd forint) veszteséget jelent.