A YPPI már teljes üzemben pörög

Az indianai Greenfieldben épült, új Yamaha Marine Precision Propeller (YPPI) üzem idén nyáron már teljes kapacitással üzemelt.

A korszerű öntőüzemben a legmodernebb automata gyártósorok működnek, így az átfutási idő jelentősen csökkenthető, a termelés pedig több mint 67 százalékkal növelhető. Ezáltal az YPPI évente több mint 100 000 hajócsavart tud legyártani az ügyfelek számára.

A Yamaha 2008-ban vásárolta meg a Precision Propellers, Inc. vállalatcsoportot, amely a külső Yamaha motorokhoz készülő, rozsdamentes acél propellerek egyetlen gyártója az USA-ban. Jelenleg a greenfieldi YPPI üzemben történik a propellerek öntése, míg az YPPI ritteri (Indiana) üzemében végzezzük az utómunkálatokat a már elkészült hajócsavarokon. Az YPPI egyike az Egyesült Államokban működő mindössze két hajócsavaröntő-üzemnek, és a világ egyik legnagyobb rozsdamentesacél-öntő üzeme.

„Nagyszerű érzés, hogy végre teljes kapacitáson működik a greenfieldi üzem” – mondta Batuhan Ak, az YPPI Greenfield üzemvezetője. „A hajócsavarok a mai modern hajókhoz szükséges, integrált rendszerek részét képezik, és az új üzem lehetőséget nyújt arra, hogy hatékonyabb gyártási technológiákat alkalmazzunk, amelyek egyszerre növelik a minőséget és csökkentik a gyártási költségeket.”

A végterméket gyártó vállalat tulajdonában álló, saját öntödeként az YPPI gyorsan képes a piaci igényekre reagálni. Míg más, külső forrásokra támaszkodó gyártók jelenleg a két- háromszorosára nőtt átfutási időkkel küzdenek, az YPPI greenfieldi beruházásának köszönhetően a cég relatíve kisebb csúszással tudja kielégíteni a keresletet.

„A Yamaha a greenfieldi üzem kapacitását már a jövőbeni igényeket szem előtt tartva tervezte – nem csak a mai, de a holnapi keresletre is gondolva” – mondta Ak. „Az Egyesült Államokból származó termékek beszállítóinak kiemelt partnereként elsőként jutunk a szükséges nyersanyagokhoz, hogy tartani tudjuk a lépést. “

A nagyobb hatékonyság és a termelés növelése érdekében, az YPPI a legmodernebb berendezéseket állította üzembe, többek közt egy első ízben itt alkalmazott öntőrendszert, valamint a jobb helykihasználást lehető tevő automatikus, robotizált gyártósorokat. A robotika miatt új pozíciókat kellett kialakítanunk a berendezések és a technológia támogatásához.

„Sokan úgy gondolják, hogy a gyártási folyamat automatizálása munkahelyeket szüntet meg; mi ennek épp az ellenkezőjét tapasztaltuk a bővítés során” – mondta Ak. „Nemcsak megtartottuk az összes korábbi alkalmazottunkat, de új pozíciókat is létrehoztunk, képzett technikusok számára – és ezeket a szakembereket a saját csapatunk tagjai közül képeztük ki. Az új létesítmény teljes munkavállalói létszáma a hatékonyságnövelő megoldások bevezetésével sem csökkent, hanem nőtt. Munkavállalóink most többet keresnek, miközben cégünk javítja a hatékonyságot és növeli a termelést – tehát mindenki jól jár.”

Az YPPI alkalmazottai a munkahelyükön sajátíthatnak el olyan öntödei szakismereteket és olyan szaktudás birtokába kerülhetnek, amely más gyártási iparágakba is közvetlenül átvihető. A társaság világszínvonalú juttatásokat és versenyképes, a minimálbért jóval meghaladó fizetést is kínál, amivel kényelmes életmódot biztosít munkavállalói számára a greefieldi környezetben.

„Az YPPI által kínált karrier legerősebb és legértékesebb eleme a céges kultúránk” – folytatta Ak. „Mi nem hagyományos gyártók vagyunk. Mi szívünkön viseljük munkavállalóink sorsát. Ez itt a Yamaha, amely a hagyományos családi vállalkozások légkörében működik. Törődünk munkavállalóinkkal, lehetőséget adunk nekik a fejlődésre és tanulásra az itt töltött idő során”.

A mintegy 5 100 négyzetméteres épület alapkőletételére 2019. júliusában került sor, amely a 28 hektárból 5 hektárt foglal el. Az YPPI további bővítése a Yamaha tervei közt szerepel.

„Az új öntöde egy többlépcsős fejlesztés első fázisa Greenfieldben” – mondta Ak. „Minden egyes fázissal közelebb kerülünk a Yamaha U.S. Marine Business részleg küldetésének megvalósításához, ahhoz, hogy a társaság vezető szerepet töltsön be a hajóalkatrészek és rendszerintegrációk terén, amelyek lehetővé teszik a vásárlók számára az egyszerűbb és kielégítőbb hajózás élményét.”

YPPI hajócsavarok: Tökéletes kivitelezés a vízen nyújtott kivételes teljesítményért

Tudta, hogy a hajócsavargyártás során az YPPI a repülőgépiparban alkalmazott eljárásoknak megfelelő folyamatokkal és kulcsváltozókkal dolgozik?  A sugárhajtóművek turbinalapátjainak megfelelő működése kritikus fontosságú a pilóta és a személyzet biztonsága szempontjából. Az YPPI ugyanilyen fokú precizitással gyártja és ellenőrzi a lapátok geometriáját a hajócsavarok gyártása során. 

Míg más gyártók tervrajz alapján gyártják a propellereket, az YPPI propellerek 100 százalékban megfelelnek az egyes modellek eredeti tervezési specifikációjának, hogy minden alkalommal a legjobb teljesítményt nyújtsák a vízen.

A greenfieldi üzem folyamatainak magasabb fokú automatizálása csökkenti a nem kívánt eltérések esélyét az öntési folyamat során, így szükségszerűen növeli az elkészülő termékek, hajócsavarok minőségét.

Az YPPI munkatársai játsszák a legfontosabb szerepet abban, hogy a gyár a legjobb hajócsavarokat kínálhassa az ügyfelek számára. A Yamaha a greenfieldi üzemet az alapoktól építette fel, gondoskodva arról, hogy az öntöde megőrizze a meglévő YPPI munkavállalókat, és hangsúlyt helyezve a már meglevő szakemberek tudásának bővítésére. A végeredmény olyan minőségi hajócsavarok gyártása, amelyek minden alkalommal csúcsteljesítményt nyújtanak.

A Yamaha csapata egy emberként dolgozott azon, hogy az új üzemben a világ legjobb öntödei berendezései működhessenek

Az YPPI új, greenfieldi üzemében található öntödei berendezések nagy része két fő beszállítótól, a VA Technology és az LBCC társaságoktól származik, amelyek a világ acélgyártásának fővárosában, az angliai Sheffieldben találhatók. A COVID-19 járvány alatt az YPPI csapata a leállások és késések ellenére igyekezett a berendezések üzembe állításának problémáját időben megoldani. Mikor rájöttek, hogy nem fogják tudni időben megnyitni a greenfieldi üzemet anélkül, hogy a beszállítók szakértői az Egyesült Államokba jönnének az új berendezések telepítésére, a Yamaha USA csapata a segítségükre sietett.

„John O’Keefe, a Yamaha Marine kormányzati kapcsolatokért felelős munkatársa, a kormányzati tisztviselőkkel együttműködve segített megszerezni a munkavállalási vízumokat, hogy a VA Technology és az LBCC szakemberei az Egyesült Államokba jöhessenek, az új öntödei berendezések telepítésére” – mondta Batuhan Ak, az YPPI Greenfield üzemvezetője. „Az ő erőfeszítéseinek köszönhetően nem kellett elnapolnunk a tervezett júliusi nyitást. Kiváló példa volt ez a „One Yamaha” felfogás működésére a gyakorlatban. A Yamaha igazi csapatként működik, ahol a cél a közös munka és a problémák megoldása. Globális vállalat vagyunk, hatalmas erőforrásokkal és olyan csapattagokkal, akik hajlandóak bármi áron segíteni egymásnak – még akkor is, ha az adott feladat nem tartozik a napi munkájuk körébe.”

„Véleményem szerint ez a típusú csapatmunka és együttműködés az egyik legnagyobb érték a Yamahával és az YPPI-vel való üzleti viszony során. A Yamahával dolgozó vállalkozók kihasználhatják egy nagy, globális céggel történő együttműködés minden előnyét, ugyanakkor élvezhetik az üzleti kapcsolat során a családi vállalkozásokra jellemző, hagyományos, „feltűrjük az ingujjunkat, és megcsináljuk, amit kell” megközelítés előnyeit is. Egyszerűen fogalmazva, a Yamaha céges kultúrájának lényege a hatékony együttműködés, ez biztosítja a prémium termékek előállítását.”