“Izgalmas” autómentős témát vetíenek

Hogyan dolgoznak a világ legforgalmasabb autópályáinál?

Különleges szaktudású emberek és speciális felszerelés szükséges ahhoz, hogy a bajba jutott méretesebb járművektől megtisztulhassanak az autópályák. A teherautó-mentést nemcsak az elmozdítandó járművek extrém súlya, hanem az útlezárások minimalizálása érdekében szabott csekély idő, valamint sokszor az extrém időjárás teszik rendkívül összetett és meglehetősen stresszes, ugyanakkor izgalmas feladattá. A munkakörülmények veszélyesek, közvetlenül a nyitott sávok mellett kell dolgozni, gyakran néhány tíz centiméterre a száguldó kocsiktól – ezekről a menőmunkálatokról forgattak a közelmúltban egy dokureality-t, a Teherautó-mentőket, amelyet itthon a Viasat Explore “kalandcsatorna” vetít szerdánként 21 órakor.

A 400-as autópályák

Kanada Ontario régiója ad otthont a világ legforgalmasabb autópályáinak. Több mint négyszázezer jármű halad át naponta a 400-as elnevezésű autópálya-hálózaton. A Toronto városát átszelő 401-es pálya a világ élbolyába tartozik, a 402-es pedig összekötő kapocsként szolgál Kanada és az Egyesült Államok között. Ezek az utak jelentik Kanada ipari vérkeringését: itt szállítják az árut és a nyersanyagokat a középső régióból szerte az országba és persze a szomszédos Egyesült Államokba. Naponta sokezer megpakolt kamion halad át rajtuk, baleset esetén pedig az eltorlaszolt autópálya óriási nyomást gyakorol a hatóságokra – mielőbb újra kell nyitni azt! Ilyen helyzetek gyakran előfordulnak, főként a kemény telek miatt. Ha egy soktonnás kamion keresztbefordul az úton, egy speciális, férfiakból és nőkből álló csapatot, a teherautó-mentőket riasztják, akik elsődlegesen az út- és sávlezárások feloldásán dolgoznak, hogy a forgalom minél hamarabb haladhasson tovább.

A mentés, és ami mögötte van

Többévados dokureality-t forgattak a teherautó-mentők döbbenetes mentési munkálatairól, amelynek magyarországi forgalmazási joga a Viasat Explore tévécsatornához került. Szerda esténként láthatjuk, hogyan válik valóságos háborús zónává egy autópálya, amikor negyven autó csúszik egymásba, roncshegyet alkotva az út közepén. Megnézhetjük, milyen az, amikor egy tanker kamion borul fel, vagy amikor egy sárba ragadt gigászi traktort kell kimozdítani, illetve hogy milyen nehéz egy épületbe rohant, szétroncsolódott járművet kiszabadítani. A Teherautó-mentők című sorozat azonban nem éri be azzal, hogy megmutatja közelről a kőkemény helyreállító munkálatokat, ennél jóval átfogóbb képet szeretne adni. Bemutatja többek között, hogyan vezénylik a központból ezeket a komplex munkálatokat, de beleláthatunk az autópályarendőrség működésébe is, akik a balesetek okainak felderítéséért felelnek. Továbbá az útkarbantartók napi feladatait is megismerhetjük, akik elképesztő precizitással tisztítanak akár 18 sávos autópályaszakaszokat is.

A sorozat minőségéért a Grammy-díjas Mark A. Miller felel, aki az Országút a pokolba (Highway Thru Hell) című dokumentumszériájával már erőteljes nemzetközi sikert aratott.