Kamionosok csapnak össze Zsámbékon

A győztes magának, munkaadójának és az egész szakmának dicsőséget hoz

Szeptember 25-én, szombaton a drivingcamp Hungary zsámbéki vezetéstechnikai tanpályáján rendezik meg az „5 tengelyen” Családi napot, amelynek keretében a résztvevők együtt szurkolhatnak a kilencedik „5 tengelyen-biztos kézzel!” közlekedésbiztonsági és vezetéstechnikai kamionos verseny 10, döntőbe jutott kamionsofőrjének. A Családi nap a biztonságos közlekedési alapszabályok megismertetésének és megtapasztalásának jegyében zajlik számos interaktív, játékos program kíséretében.

Az „5 tengelyen-biztos kézzel!” verseny a nehéztehergépjárművezetők közlekedésbiztonsági és vezetéstechnikai versenye, amelyen nem csupán a gyakorlat, hanem az elméleti felkészültség is nagyon fontos.
„Itt nem az a kérdés, hogy ki a gyorsabb, hanem az, hogy ki vezeti stabilabban, biztonságosabban azt a kamiont, amin szolgálatot teljesít” avatott be Dittel Gábor, a szervező NiT Hungary ügyvezető főtitkára. Azt is fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a közúti balesetek csekély százalékát okozzák kamionsofőrök, akiknek a vállára munkavégzés közben elképesztő teher nehezedik, hiszen a forgalomban résztvevők életén túlmenően gyakran milliárdos nagyságrendű értékékekért is felelnek.
„Arról nem is beszélve, hogy feladatuk nem pusztán a jármű vezetése, számos más körülményt – eljutási idők betartása, áruk rögzítése, pótkocsik kezelése, súlyhatárok figyelése stb. – is szem előtt kell tartaniuk” emelte ki a szakember.
A nemzetközi árufuvarozásban részt vevő kamionsofőröknek minden országra vonatkozóan ismerniük kell a megfelelő szabályokat, biztonsági követelményeket, emellett az utóbbi másfél évben a COVID is jelentős többlet terhet rakott rájuk, komoly biztonsági protokollokat kell betartaniuk a munkavégzés során.

Az ország legjobb kamionsofőrje

A szeptember 25-én megrendezésre kerülő viadal immár kilencedik a sorban. A rendezvény egyik főtámogatója évről évre az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága, ami azt is jelzi, mennyire lényeges küldetés a szervezők számára a biztonságos közlekedés.

A versenyre minden évben 300-400 kamionsofőr jelentkezik, akik több forduló során mérik össze képességeiket. Az első fordulóban elméleti tudásukról adhatnak számot egy online teszt kitöltésével, a másodikban viszont már gyakorlati feladatsort is végre kell hajtaniuk. A két fordulóból kerül ki az ország 10 legjobb tehergépjármű-vezetője, akik a döntőben különböző nehézségű vezetéstechnikai, biztonságtechnikai és rakománykezelési próbatételek során bizonyíthatják rátermettségüket, hogy kiderüljön, közülük ki az ország legjobb kamionsofőrje.

Az egésznapos családi rendezvényre idén is több száz érdeklődőt várnak, akik számára a szurkolás mellett szimulátorok, KRESZ-pálya, a Láthatatlan Kiállítás interaktív programjai, speciális járművek, elektromos rollerek, önegyensúlyozó eszközök, ugrálóvár, valamint kézműves és szórakoztató programok kínálnak izgalmas élményeket.

Értékes és értékelt hivatás

A verseny 1. helyezettje nettó 2.000.000 Ft-ban részesül, emellett viselheti „A legjobb magyar kamionsofőr 2021” címet. A jelentős pénzdíj mellett a dicsőség is erős motiváló tényező, amit a győztes magának, munkaadójának és tulajdonképpen az egész szakmának szerez. Minden megbízó számára meggyőző, ha értékes rakományát olyan gépkocsivezető felügyelete alatt tudhatja, aki részt vett egy ilyen jelentős megmérettetésen, esetleg meg is nyerte azt.

„Annak ellenére, hogy a fiatalok körében a tehergépjármű-vezetés presztízse növekedni látszik, sajnos még mindig nem örvend túl nagy népszerűségnek, a fuvarozói ágazat jelentős munkaerőhiánnyal küzd nap, mint nap. Ennek a versenynek az is az egyik célja, hogy ezt a hivatást vonzóvá tegye, megmutassa, hogy ez egy felelősségteljes munka, amelyben a jó teljesítményt a kiemelkedő fizetés mellett más módokon is értékelik” – mondta Dittel Gábor.
A NiT Hungary ügyvezető főtitkárától megtudtuk, a munkaerőhiány olyan mértékben vált súlyossá az elmúlt időszakban, hogy a boltokban a termékek elérhetősége is bizonytalanná vált.

„Az árucikkek a gyártósortól a polcokig az utolsó pár száz kilométert minden esetben közúton, kamionokban teszik meg, amelyet Magyarországon 80%-ban magánvállalkozások biztosítanak. A megfelelő utánpótlásnak nélkülözhetetlen szerepe van az ellátási láncban.”

Biztos háttér

A Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete – NiT Hungary 1989-ben alakult, a közúti fuvarozói szakmai érdekképviseleti és érdekvédelmi társadalmi szervezete. Alapításának célja és fő feladata a nemzetközi vagy belföldi relációban dolgozó hazai árufuvarozó és autóbuszos személyszállító vállalkozások szakmai érdekképviseletének, érdekvédelmének ellátása, és a tevékenységüket segítő, versenyképességüket erősítő szolgáltatások nyújtása. Tagságát közel 4000 belföldi, illetve nemzetközi áru- és személyszállítási tevékenységet végző egyéni vállalkozó és társas vállalkozás alkotja. Regisztrált taglétszámát tekintve a NiT Hungary jelenleg Magyarország legnagyobb közúti fuvarozói érdekképviseleti szervezete.