Eseti légtereket jelöltek ki az ünnepi rendezvényeknek


    Két eseti légteret jelölt ki az államalapítás ünnepéhez kapcsolódó látványprogramok zavartalan lebonyolítása érdekében a HungaroControl közreműködésével a Honvédelmi Minisztérium Állami Légügyi Főosztálya – tájékoztatta a HungaroControl szerdán az MTI-t.


    Az egyik eseti légtér a hagyományos honvédségi légiparádé, a másik pedig az ünnepi tűzijáték lebonyolítására szolgál – tartalmazza a közlemény.


    Mint írják: az eseti légterek kijelölésének és működtetésének legfontosabb célja a repülésbiztonság szavatolása, vagyis hogy elkülönítsék az ünnepi programban részt vevő légi járműveket a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér érkező és induló forgalmától, valamint a kisgépes repülésektől.


    Továbbá, ugyanilyen fontos az is, hogy a tűzijáték védőtávolságán kívül tartsák a térségben közlekedő repülőgépeket – fűzik hozzá.


    Arról is tájékoztatnak, hogy a magyar légiforgalmi szolgálat minden olyan szakmai intézkedést megtett, amelyekkel a nemzeti ünnep idején is garantálható a budapesti nemzetközi repülőtér induló és érkező forgalmának, valamint a kisgépes repülések maximális biztonsága.


    A rendezvénysorozat idejére a HungaroControl alternatív kivezetési útvonalat határoz meg a főváros felé induló, nyugati célállomásra tartó járatoknak.


    Erre az időszakra megváltozik a Budapest felől, a 2-es futópályára érkező gépek átstartolási eljárása is; mindezzel hatékonyan fenntartható a hazai repülésbiztonság kiemelkedően magas szintje – olvasható a közleményben.