604 ezer utas fordult meg a budapesti repülőtéren az első félévben

A világszerte növekvő átoltottsági adatoknak, valamint az utazási korlátozások fokozatos enyhítésének köszönhetően egyre többen választják újra a repülős utazást. A nyári szezon beköszöntével a jelenlegi dinamikus visszaépülés várhatóan júliusban és augusztusban is folytatódni fog. Az első félévben összesen 603 585 utast kezelt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, ennek közel felét a nyár első hónapjában, júniusban.

A budapesti repülőtér utasforgalmi adatain egyértelműen látszik a nyári szezon kezdete, de a növekvő forgalomban az átoltottság mértéke, az utazási korlátozások enyhítése és a Budapestről egyre több célállomásra induló repülőjáratok száma is komoly szerepet játszik. Az év első hat hónapjában több mint 600 ezer utas fordult meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren; a 2021 első negyedévében tapasztalt stagnálást áprilisban és májusban mérsékelt növekedés követte, de júniusban már 266 481 utasra kúszott fel a budapesti légikikötő forgalma, ami a májusi összforgalomnak több mint háromszorosa. A légitársaságok által kínált kapacitás a második negyedévben a tavalyihoz képest közel megduplázódott, a népszerű célállomások esetében pedig akár közel 500%-kal is nőtt.

Az év első három hónapjában a napi utasforgalom 2-3000 fő között alakult, amely júniusra megközelítette a napi átlagos 10 000 főt, és várhatóan júliusban és augusztusban jelentősen tovább fog emelkedni.

Negyedéves összehasonlításban a második negyedév, vagyis a tavaszi adatok a legbeszédesebbek: a 2020-as évvel összehasonlítva az idei tavasz 257 százalékkal volt erősebb a tavalyinál.

Hamarosan akár 120 desztináció is elérhető lesz Budapestről

Az elmúlt időszakban a légitársaságok rugalmasan reagáltak az utazási korlátozások enyhítésére, és fokozatosan építették vissza vagy sűrítették járataikat, annak függvényében, hogy mely célország iránt nőtt meg az igény a határok megnyílásával vagy a belépés könnyítésével párhuzamosan. Az korábban is látható volt, hogy az utazási kedv nem hagyott alább, mesterséges utazási korlátok fogták vissza az utasforgalmat; ezek fokozatos megszűnésével azonban egyre többen ülnek újra repülőre, különösen a kedvelt célországok felé.

Budapestről a járvány előtt 153 desztinációt vehettek célba az utasok, amelyből 2021 júniusában már 90, az elkövetkező hónapokban pedig akár összesen 120 célállomás is elérhető lehet a magyar fővárosból menetrend szerinti járatokkal. Júniusban átlagosan heti 250-300 menetrend szerint közlekedő járatot szolgált ki a repülőtér, emellett újra megjelentek a charterjáratok is a legnépszerűbb nyaralócélpontok – Egyiptom, Görögország és Törökország közkedvelt nyaralóhelyei – felé. A tavalyi évben a válság ellenére új útvonalként jelent meg a Budapestről induló menetrendben az egyiptomi Hurghada, amely 2021-ben a legnépszerűbb nyaralódesztináció is lett egyben. Az egyiptomi üdülővárost Barcelona és Antalya követi, összességében pedig a frankfurti, az amszterdami és a londoni útvonalakat választották a legtöbben.

Chris Dinsdale, a Budapest Airport vezérigazgatója elmondta: „Az első félévben elsősorban arra törekedtünk, hogy visszaépítsük a 2019-es rekordévben meglévő desztinációk legtöbbjét, hogy a Budapestről utazók és ide érkezők a célállomások minél szélesebb palettájáról tudjanak választani. A július elejétől életbe lépett, egységes uniós digitális COVID-igazolványról szóló szabályozás hatalmas lépés az európai légi utasforgalom visszaállítása felé, hiszen minél kiszámíthatóbb és minél tervezhetőbb az utazás, annál többen ülnek újra repülőre.” Hozzátette: „Nekünk repülőtér-üzemeltetőként az a dolgunk, hogy az infrastruktúrát és a megfelelő létszámú személyzetet felkészítsük és biztosítsuk a fellendülő forgalom kezeléséhez, illetve az utasainkra és a kényelmükre maximálisan odafigyelve biztonságos környezetet teremtsünk a repülőtéri tartózkodáshoz.”

Július 1-jétől szabadabb az utazás, fontos a célország szabályairól tájékozódni

A július 1-től érvényes EU-s védettségi igazolásnak köszönhetően a koronavíruson átesett, a célországban elfogadott ellenanyaggal oltott, illetve a negatív PCR-teszttel rendelkező utasok számára szabaddá és biztonságossá válik a mozgás az Európai Unión belül. Emellett az egyes országokkal kötött kétoldalú megállapodásoknak megfelelően magyar védettségi igazolvánnyal számos, a schengeni övezeten kívül eső célállomásra is lehet utazni, de kizárólag azokba az országokba, amelyekkel kölcsönösen elfogadjuk egymás védettségi igazolásait. Minden más úti cél esetében pedig az adott célországban érvényes előírások az irányadók.

A Budapest Airport fontosnak tartja kiemelni, hogy az – akár magán-, akár üzleti céllal – útnak indulók minden esetben tájékozódjanak a célország területére való belépés feltételeiről, és győződjenek meg arról, hogy rendelkeznek a szükséges dokumentációval. Ehhez a Konzuli Szolgálat honlapja nyújt megbízható és naprakész információt.

Új egészségvédelmi ajánlások a repülőtéren

Az élénkülő utasforgalomra felkészülve a budapesti repülőtér üzemeltetője a hatályos jogszabályoknak megfelelően tartja fenn az egészségvédelmi intézkedéseket. Július 3-ától a budapesti repülőtér termináljainak területén már nem kötelező a maszk viselése utasok számára, ugyanakkor mindenképpen ajánlott, hogy kézipoggyászukban maguknál tartsák, hiszen a fedélzeten elengedhetetlen lesz számukra, és a célállomáson is szükségük lehet rá.

Ajánlott a repülőtérre a járatindulás előtt legalább 2 órával, vagy a légitársaság által jelzett időben kiérkezni, továbbá fontos, hogy az utasok pontosan kövessék a légitársaságuktól kapott információkat. A repülőtér üzemeltetőjének kérése, hogy lehetőség szerint csak az utasok lépjenek be a terminálra, minimalizálva ezzel az épületben egyszerre tartózkodók számát.