A légiközlekedési hatóság segíti a COVID-19 vakcinák szállítását

A koronavírus-járvány ellen kifejlesztett vakcinák gyártási kapacitása és országok közötti elosztása lázban tartja az egész világot, de különösen az Európai Unió tagállamait. Ráadásul az elkészült vakcinák logisztikai rendszere sem minden esetben segíti azt, hogy a megrendelő országok a lehető leggyorsabban hozzájussanak a különböző területekről érkező termékekhez.

Annak érdekében, hogy a COVID-19 vírus elleni vakcinákat szállító légijárművek elsőbbséget élvezzenek a légiközlekedésben, ezáltal garantálva a Covid-19 vakcinák mielőbbi célba érését, az Innovációs és Technológiai Minisztérium csatlakozott az EUROCONTROL Európai Légiközlekedési Kríziskoordinációs Központjának azon kezdeményezéséhez, amely szerint ún. légiforgalmi tájékoztatás (NOTAM) kerül kiadásra minden tagállam részéről, hogy a vakcinát szállító légijárművek mentességet élvezzenek a légiforgalmi áramlásszervezési korlátok alól.

A fentiek alapján az ITM Közlekedési Hatósági Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkárság légiközlekedési hatósága – az Operatív Törzs jóváhagyásával – intézkedett a vonatkozó NOTAM kiadása iránt, amelynek értelmében azok a légijármű üzemeltetők, amelyek a speciális szállítmányuk kódját feltüntetik a repülési tervükben, Magyarország légterében elsőbbséggel rendelkeznek.