A pártlap szerint egy dokumentum alapján a BKV szerződést kötött, így értelmezhetetlen Karácsony nyilatkozata

    Egy, a Magyar Nemzet szerkesztőségéhez eljutott dokumentum szerint a BKV már megkötötte “a kamu (offshore) céggel a buszbérlési szerződést”, ezért is értelmezhetetlen Karácsony Gergely főpolgármester szerdai nyilatkozata – írta a lap az online oldalán.

    Emlékeztettek, Karácsony Gergely szerdán a Facebook-oldalán azt közölte: “a BKV nem köt buszbérleti szerződést a zavaros hátterű céggel, a BKV felszólítása nyomán a cég még kötbért is fizet a fővárosi vállalatnak”.
    Felmerül a kérdés, hogy a főpolgármester nincs tájékoztatva a fővárosi cégek szerződéskötéseiről, vagy egy újabb kommunikációs trükkel próbálja félrevezetni a közvéleményt és kimosdatni a fővárost a korrupciógyanús busztenderrel kapcsolatban – írta a lap.


    A cikk szerint az említett dokumentum igazolja, hogy a BKV október 30-án megkötötte a kamucéggel a buszbérlési szerződést, ráadásul kiderült: a cégnek nincsenek is bérelhető buszai.
    A főpolgármester posztjából kiderül, hogy “Karácsonynak vagy nincs tudomása arról, hogy a fővárosi cégekben milyen szerződések köttetnek, vagy tudja, de szándékosan félrebeszél” – olvasható.


    Mint írták, Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára Twitter-bejegyzésében bemutatta a már megkötött szerződést.


    “Melyik állítás az igaz? Főpolgármester, még egyszer, szó szerint: A BKV nem köt buszbérleti szerződést a zavaros hátterű céggel, a BKV felszólítása nyomán a cég még kötbért is fizet a fővárosi vállalatnak. Ehhez képest itt az aláírt szerződés. Valaki hazudik…” – írta az államtitkár.


    A lap idézi a BKV szerdai, az ügyben kiadott közleményét is. Ebben az áll, a nyílt közbeszerzési eljárásban nyertes CR-Facilities Vagyongazdálkodó Zrt. és a BKV Zrt. között október 30-án létrejött egy éves határozott idejű szerződés felmondása azonban megtörtént, a szerződés hatályát veszti, a BKV nem köt több szerződést a céggel. Intézkedés történt továbbá a CR-Facolities részéről esedékes meghiúsulási kötbér december 1-jén történő átutalásáról a felmondott szerződésben meghatározott mértékben.


    A Magyar Nemzet emlékeztetett, az Mfor.hu által “kirobbant busztenderbotrány” előzménye, hogy a győztes CR-Facilities még egy évnyi működést sem tudhat maga mögött, idén május 11-én alapították, és pontosan hét nappal azelőtt, május 18-án jegyezte be a cégbíróság, hogy lejárt volna a BKV tenderének ajánlattételi határideje.


    A BKV Zrt. a legkedvezőbbnek a frissen alapított cég ajánlatát találta, így ezzel a társasággal kötötte meg a bérleti szerződést, melynek összértéke az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetmény alapján nettó 342,72 millió forint. Az ügy további érdekessége, hogy a CR-Facilities többségi tulajdonosa egy ciprusi székhelyű offshore-cég, az Agrina Holdings tulajdonában van. Az ügyben pedig Leisztinger Tamás üzletemberhez köthető személyek neve is felmerült. Leisztinger Tüttő Kata szocialista főpolgármester-helyettes volt élettársa – olvasható a cikkben.


    Mint írták, a BKV még április utolsó napjaiban, 28-án írt ki közbeszerzési eljárást használt, dízelüzemű, alacsony padlós, csuklós autóbuszok bérlésére. A kiírás szerint hat darab, legfeljebb 12 éves, légkondicionált, EURO IV-es környezetvédelmi besorolásnál nem rosszabb osztályú autóbuszt bérelne 12 hónapra a fővárosi közlekedési vállalat.