A BKV szerint a társaság a mindenkori jogszabályi előírások maximális betartásával végzi a beszerzéseit

    A BKV Zrt. maradéktalanul betartja a közbeszerzési törvény előírásait, az ajánlatkéréseit, beszerzéseit transzparens módon, a törvények betartásával, a legszigorúbb szabályok szerint végezte és végzi – közölte a társaság pénteken az alacsonypadlós csuklós autóbuszok bérléséről megjelent sajtóhírekre reagálva.

    Az ügy előzménye, hogy az mfor.hu portál egy korábbi cikkében arról írt, hogy ciprusi offshore hátterű cégtől bérel buszokat a BKV.


    A társaság az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: a teljes átláthatóság jegyében a BKV a közbeszerzés dokumentációját a GDPR szabályozásnak is megfelelve néhány napon belül a társaság honlapján elérhetővé teszi. Hozzátették: Tüttő Kata főpolgármester-helyettes felkérte a társaság felügyelőbizottságának elnökét a kérdés soron kívüli kivizsgálására.


    Hangsúlyozták: a BKV Zrt. dízelüzemű, használt alacsonypadlós csuklós autóbuszok bérlésére uniós, nyílt közbeszerzési eljárást folytatott le, melyre május 25-éig három ajánlattevő jelentkezett. Az INFINITOURS Kft. nem adott be szakmai ajánlatot, a két másik jelentkező, a CR-Facilities Zrt. és a Truck-Trailer&Parts Kft. ajánlatát érvényesnek minősítette a bizottság.


    A bíráló bizottság – megfelelve a közbeszerzési törvényben és a kapcsolódó végrehajtási rendeletekben előírtaknak – vizsgálta és bírálta az ajánlatokat. Azt írták: az érvényes ajánlatot benyújtó cégek a jogszabályban előírtaknak megfelelően igazolták, hogy megfelelnek az alkalmassági követelményeknek, illetve, hogy kizáró okok velük szemben nem állnak fenn.


    A BKV tájékoztatása szerint a kedvezőbb ajánlatot a CR-Facilities Zrt. tette, ahol a bérleti díj: 1 190 000 Ft/hó/jármű volt, szemben a Truck-Trailer&Parts Kft. által megajánlott 1 290 000 Ft/hó/jármű ajánlati árral, ezért a kedvezőbb ajánlatot adó céggel szerződtek október 30-án.


    Leszögezték: a beszerzés a mindenkori jogszabályi előírások maximális betartása mellett zajlott, s a teljes folyamatot végig a teljes transzparencia jellemezte.


    Az ügyben pénteken megszólalt Karácsony Gergely főpolgármester, aki arra hívta fel a fővárosi önkormányzat tulajdonában álló gazdasági társaságokat, hogy – a hatályos jogszabályoknál szigorúbb mércét érvényesítve – a közbeszerzéseiket úgy írják ki, hogy offshore hátterű cégek egyáltalán ne adhassanak be ajánlatot.


    Emellett megerősítette, hogy Tüttő Kata főpolgármester-helyettes felkérte a BKV felügyelőbizottságát a közbeszerzési eljárás szabályszerűségének soron kívüli kivizsgálására.


    A Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője csütörtökön küldött levelet a főpolgármesternek a BKV buszbérlési tenderének azonnali kivizsgálását sürgetve. Láng Zsolt azt írta: több komoly kérdés is felmerül a tender kapcsán.