A Budapest Airport nemzetközi díjat kapott a fenntarthatósági programjáért

    Az Európai Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI Europe) díját, az ACI Eco-Innovation Award elismerését a Budapest Airport kapta fenntarthatósági programjáért – közölte a repülőteret üzemeltető társaság kedden az MTI-vel.

    A tájékoztatás szerint a klímaváltozás témában odaítélt díjat a budapesti légikikötő elsősorban a fenntartható közlekedést fókuszba helyező, illetve e-mobilitást népszerűsítő programjáért és fejlesztéseiért kapta.


    Az ACI Europe Eco-Innovation elismerését kedden online díjátadó keretében adták át a Budapest Airportnak.


    A közleményben kiemelték, hogy a Budapest Airport számára a fejlesztések során kulcsfontosságú szempont a fenntarthatóság, a Greenairport programban a repülőtéri partnerekkel, vállalatokkal és hatóságokkal közösen dolgoznak a Liszt Ferenc Repülőtér fenntarthatósági tervein. Ennek egyik hangsúlyos eleme a repülőteret érintő mobilitás fejlesztése, amelynek célja a repülőtérhez köthető közlekedési, illetve ingázási tevékenységek környezeti hatásainak csökkentése a repülőtér területén és környezetében.


    A Budapest Airport a saját és a földi kiszolgáló partnerek flottájában is ösztönzi az elektromos járművek használatát. Az elmúlt időszakban 76 földi kiszolgáló járművet cseréltek le, ezzel a repülőtér évente mintegy 120 000 liter üzemanyagot spórol meg és évi 300 tonnával csökkenti szén-dioxid-kibocsátását – írják a közleményben.


    A tájékoztatásban kitérnek arra, hogy a Budapest Airport 10 flotta- és menedzserautót cserélt elektromos vagy hibrid modellre, ezzel további 19 000 liter üzemanyagot megtakarítva és évi 50 tonnával mérsékelik a szén-dioxid- kibocsátást. Az elektromos és hibrid járművek számára a Budapest Airport eddig 42 töltőt telepített, amelyek száma az egyre növekvő igénnyel összhangban folyamatosan nő.


    Ismertetik, hogy az autómegosztó szolgáltatók és a Főtaxi számára dedikált parkolóhelyeket, elektromos töltőállomást adtak át, ezzel támogatják az utasok fenntartható közlekedését, a munkatársak pedig a Budapest Airport és az Oszkár közös programjának segítségével is eljuthatnak a repülőtérre.

    Az üzemeltető folyamatosan dolgozik a tömegközlekedés javításán és a kerékpárutak fejlesztésén is, eddig mintegy 2,5 kilométer hosszú kerékpárutat létesített a Budapest Airport, a vasúti összeköttetés létesítését pedig maximálisan támogatják – írják a közleményben.


    Rolf Schnitzler, a Budapest Airport vezérigazgatója a közleményben elmondta, a Budapest Airportnál a fenntarthatóságot a vállalat egyik fő stratégiai elvévé tették, a földi személyszállítás optimalizálása hatalmas potenciált rejt a környezetbarátabb működés érdekében.


    A Budapest Airport három éve fenntartja karbonsemleges státuszát, egyensúlyban tartva az energiatermelést és -felhasználást, ezzel teljes mértékben ellensúlyozva a szén-dioxid-kibocsátást. A cég tavaly csatlakozott a NetZero by 2050 elnevezésű kezdeményezéshez is, amelynek lényege, hogy legkésőbb 2050-ig a repülőtér működéséből eredő szén-dioxid-kibocsátást nullára csökkenti – olvasható a közleményben.