Megérkezett a Vatikánba az eddigi legtisztább üzemű pápamobil – Ráadásul kettő is

Két darab speciálisan átalakított Toyota Mirai hidrogén üzemanyagcellás szedánt ajándékozott Őszentségének a japán katolikus egyház.

A katolikus egyház fejét évszázadokon keresztül hordszéken (sedia gestatoria) szállították hivatalos megjelenései során. A 12 férfi által hordozott, díszes trónust II. János Pál pápa beiktatásakor, 1978-ban vonultatták vissza, és bár az egyházfők már ezt megelőzően is mutatkoztak gépkocsikban, hivatalosan ekkor született meg a pápamobil.

Az évtizedek során teherjárművektől városi kisautókig a legváltozatosabb járművek szolgáltak a különlegesen átalakított pápamobil alapjául: az aranyozott, hófehér járművekben rendszerint egy emelt platformon foglal helyet a pápa, hogy a felvonulások alkalmával fogadhassa a hívek köszöntését.

A több tucat jármű között voltak terepjárók, páncélozott limuzinok és kisbuszok, ám egyik sem volt annyira környezetbarát, mint az az autó – pontosabban az a két autó – amelyet a Toyota Motor Corporation és a japán püspöki konferencia közösen ajándékozott a Vatikánnak.

Ferenc pápa nem először találkozik a hidrogén üzemanyagcellás technológiával, hiszen amikor 2019 novemberében Nagaszakiba és Tokióba látogatott, szintén egy Toyota Mirai alapokra épülő pápamobilon utazott.

Őszentsége jellemzően nem kedveli a hivalkodást; a mindennapokban rendszerint tömegközlekedéssel vagy a vatikáni flottából kölcsönzött, átlagos ferdehátú autókkal utazik. A Toyota Mirai azonban előremutató hajtásláncával és zéró károsanyag-kibocsátásával a fenntartható közlekedés ma létező legfejlettebb eszköze. Ez pedig összecseng Ferenc pápa környezetvédelmi törekvéseivel.

A Toyota mérnökei a pápamobiloknál szokásos átalakításoknak vetették alá az autót. Úgy módosították az autó hátsó kialakítását, hogy Ferenc pápa ülve és állva egyaránt kényelmesen, a hívek tekintetétől kísérve utazhasson; az emelt üléshez praktikus lépcső segítségével léphet fel.

Emellett az autót LED-es világítási rendszerrel szerelték fel, a kerékdobokon a Vatikán diplomáciai lobogóit helyezték el, a puritán, fehér felületeket a Vatikán aranyozott címere díszíti.

Az autót a pápa vatikáni rezidenciájának közelében adták át a napokban Őszentségének. Az autógyártót a Toyota Motor Europe alelnöke, Miguel Fonseca, valamint a Toyota Motor Italia vezérigazgatója, Mauro Caruccio képviselte az ünnepségen; jelen volt még Domenico Makoto Wada atya, a japán püspöki konferencia tagja, valamint Seiji Okada, Japán vatikáni nagykövete.

Fotók: Vatikánváros, Toyota