A német gépiparban 32 ezer állás szűnt meg az év első felében

    A német gépiparban 32 ezer munkahely szűnt meg az év első felében a koronavírus-válság, a kereskedelmi konfliktusok és az autóipar strukturális átalakulása miatt – ismerteti az ágazat szakmai képviseleti szervezete, a VDMA hétfői közleményében.

    A mintegy 3300 tagvállalattal rendelkező VDMA (Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau e. V.) kimutatása szerint az ágazatban 1,03 millió volt a foglalkoztatottak száma június végén.


    Ralph Wiechers, a VDMA vezető közgazdásza szerint az ágazat hatalmas terheit tekintve az állásvesztés mérsékelt, és ez elsősorban a részmunkaidős foglalkoztatásnak köszönhető. “Olaf Schoz pénzügyminiszter a helyes úton jár a részmunkaidős foglalkoztatási program 24 hónapra meghosszabbításának a javaslatával” – jegyezte meg.


    Az erősen exportorientált ágazatban a foglalkoztatottaknak bő egyharmada dolgozott részmunkaidőben július elején. A részmunkaidősök száma a júniusi 354 ezerről 378 ezerre emelkedett ugyan, de ezzel együtt is jóval elmarad a korábbi hónapokra jellemzőtől. “A be nem töltött állások száma a felére csökkent a tavalyihoz képest” – mondta Wiechers.


    A gépipar nehézségei elsősorban a koronavírus-válságnak tulajdoníthatóak, ami az év első felében a megrendelések 16 százalékos csökkenését idézte elő. Különösen az exportkereslet esett vissza. A kereskedelmi konfliktusok negatív hatása már a múlt évi teljesítményt is megterhelte.


https://www.vdma.org/v2viewer/-/v2article/render/50325898