Még mindig nem Lölőkére írták ki… Komoly hiba merült fel a Lánchíd-tender kö(s)zbeszerzési felhívásában

   Komoly hiba merült fel a Lánchíd-tender közbeszerzési felhívásában, ezért küldték vissza hiánypótlásra – mondta Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke kedden az M1 aktuális csatornán.

    Az elnök ismertetése szerint a közbeszerzési felhívás a jogszabályban “feketén-fehéren” rögzített feltételeknek több pontban sem nem felelt meg.


    Kiemelte, a legfontosabb hiba a referencia időszak volt, amit jogszabály határoz meg. Kifejtette, a főváros ennek értelmében legfeljebb 11 éven belül megkezdett, de 8 éven belül befejezett referenciát követelhet meg. A jogszabály mindössze annyi eltérést enged, hogy a kezdés ideje indokolt esetben 11 évnél korábbi is lehet. A kiírás kifogásolt része 8 év helyett 10 éves referenciaidőszakot írt volna elő.


    Kovács László a problémát úgy érzékeltette, “ki szeretne olyan ügyvédet megbízni a jogi képviseletre, aki 10 éve nem praktizált (…), az építési beruházásoknál is így van, én nem szeretnék olyan épületben lakni, amit olyan kőműves épít, aki 10 éve nem épített semmit”.


    A hatóság elnöke kitért arra is, a közbeszerzési eljárások száma az idei első félévben – valószínűleg a koronavírus-járvány miatt – jelentősen csökkent. Idén az első hat hónapban 3746 közbeszerzési eljárást folytattak le, aminek az összértéke ezer-háromszáznegyvenhat milliárd forint volt. Ez azt jelenti, hogy az eljárások száma – 2019 hasonló időszakához képest – 25 százalékkel volt kevesebb, értékében pedig 20 százalékkal – tette hozzá.

https://egyszermarlattamautot.hu/2020/08/11/elindult-a-lanchid-felujitasarol-szolo-kozbeszerzes/