700 milliós befektetést kapott a magyar légiipari startup

Az IT cég csúcstechnológiával helyezné digitális alapokra a repülőgép-karbantartást

A Takarék Csoporthoz tartozó Takarék Kockázati Tőkealap I. hétszázmillió forint értékű tőkebefektetésről írt alá szerződést a repülőgépek-karbantartása során alkalmazott innovatív diagnosztikai megoldásokat fejlesztő AerinX Kft.-vel. Az IT cég saját fejlesztésű, hi-tech, kevert valóság (Mixed Reality) alapú szoftveres repülőgép átvizsgáló megoldásával jövő év elején lépne a nemzetközi piacra.

A magyar alapítású AerinX a repülőgépek és egyéb légi járművek karbantartását támogató innovatív technológiai megoldásokat fejleszt. A cég első terméke egy kevert valóság (MR) alapú repülőgép átvizsgáló rendszer, amely a repülőgépek és más légi közlekedési eszközök külső felületi átvizsgálásában, és az ehhez kapcsolódó karbantartási feladatokban támogatja a szakemberek munkáját. A munkafolyamatokat jelentősen felgyorsító rendszert néhány hónapja már tesztüzemben használja az Aeroplex of Central Europe magyar tulajdonú repülőgép-karbantartó vállalat.

A Takarék Csoporthoz tartozó Takarék Kockázati Tőkealap I. hétszázmillió forintnyi kockázati tőkeforrást biztosít az AerinX Kft.-nek. A befektetéssel a cég a nemzetközi piacralépéshez szükséges szoftverfejlesztési és üzletfejlesztési tevékenységét gyorsítja fel. A közeljövőben az Aeroplex mellett további jelentős nemzetközi repülőgép-karbantartó vállalatok is elkezdik tesztüzemben alkalmazni az AerinX csúcstechnológiás szoftveres megoldását.

A Takarék Kockázati Tőkealap jelentős potenciált lát az AerinX által fejlesztett repülőgépátvizsgáló szoftverben, amely abszolút beleillik az ágazatban is zajló digitalizációba. A cég véleményünk szerint alkalmas arra, hogy jelentős piaci részesedést szerezzen a repülőgép-karbantartó iparban, meghatározó legyen a megjelenő technológiai megoldások között” – hívta fel a figyelmet Horváth Marcell, a Takarék Kockázati Tőkealap I.-et kezelő DBH Investment Zrt. cégvezetője.

A Takarék Csoport tőkebefektetésével nagymértékben felgyorsíthatjuk a piacra lépés folyamatát, amelyet 2021 első negyedévére tervezünk. Az addig hátralévő 6-9 hónapos időtartamban folytatjuk kutatás-fejlesztési tevékenységünket a repülőgép átvizsgáló rendszerünk funkcionalitásának finomhangolása és bővítése érdekében. Külön öröm, hogy az elmúlt másfél év során jelentős cégérték növekedést értünk el, amit a Takarék Csoport a tőkeemelésével is elismert” – tájékoztatottKiss Antal Bence, az AerinX társalapító-ügyvezetője.

Az AerinX-ben korábban tőkét emelő X-Ventures Gamma Kockázati Tőkealap továbbra is meghatározó tulajdonos marad. A cég a jövőben további csúcstechnológiás szoftveres és hardveres megoldások fejlesztését tervezi, amelyek a repülőgép karbantartás további folyamatainak optimalizálását célozzák.