Fürjes: “A felújítás halogatása milliárdokba kerül és veszélyes a budapestiekre”

    A Lánchíd felújításának halogatása milliárdokba kerül és veszélyes a budapestiekre – írta a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára a pénteki közleményében, amelyet a Budapest Fejlesztési Központ juttatott el az MTI-hez.

    Fürjes Balázs szerint csalódás, hogy a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) igazgatósági ülése kudarcba fulladt, és a főpolgármesteri ígéret ellenére megint nem indította el a Lánchíd felújításához szükséges közbeszerzést.


    Egy hónapja a kormány és a főváros egyetértett abban, hogy a Lánchíd felújítása halaszthatatlan – idézte fel az államtitkár.


    A beruházást Tarlós István korábbi főpolgármester hiánytalanul előkészítette, a kormány, tartva a szavát, biztosítja a 6 milliárd forintos támogatást Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármesternek is – tette hozzá.


    “Akkor úgy tűnt, a városházi munka felgyorsult azzal, hogy a főpolgármester elvette a feladatot Dorosz Dávidtól és Tüttő Katára bízta a Lánchíd felújításának megszervezését. A főpolgármester-helyettes nagy lendülettel látott munkához, Karácsony Gergely július 3-án azt nyilatkozta, a műszaki dokumentáció 99 százalékban kész, a BKK rövidesen kiírja a közbeszerzést” – írta Fürjes Balázs.


    Úgy fogalmazott: sajnálattal hallgatták pénteken Tüttő Katát, aki közölte, hogy tovább húzódik a közbeszerzés kiírása.


    Tehát a maradék 1 százaléknyi munka elvégzésére nem volt elegendő az elmúlt két hét – értékelt az államtitkár.


    A BKK igazgatóságának pénteki ülésén a fő napirendi pont a Lánchíd felújítása volt, de kudarc lett a vége. “Ez azt mutatja, a munka nemhogy 99, de 50 százalékig sincs elvégezve és remény se látszik arra, hogy a főváros végre megindítsa a hónapok óta csak halogatott közbeszerzést” – fogalmazott Fürjes Balázs.


    Emlékeztetett: már a decemberi mérnöki szakvélemény is kimondta, hogy a híd nagyon rossz állapotban van, a felújítást azonnal meg kell kezdeni. A júniusban kapott jelentésben pedig már az is szerepel, hogy bármelyik pillanatban betondarabok eshetnek az alsó rakparton haladó autókra vagy a Dunán úszó hajókra.


    “Nincs idő, sürgősen munkához kellene már látni. Karácsony Gergely késlekedése milliárdokkal drágítja a Lánchíd felújítását és jelentősen meghosszabbítja a hídlezárás idejét” – írta az államtitkár, hozzáfűzve, hogy a folyamatos halogatás a vagyon- és személyi biztonságot is veszélyeztetheti.


    A kormány továbbra is kész segíteni a megoldást. Május 22-én levélben kért tájékoztatást a főpolgármestertől a Lánchídról, de még mindig nem kapott választ. Közben Karácsony Gergely lemondta a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa június 9-ére tervezett ülését, ahol ez a kérdés is napirendre került volna – jegyezte meg Fürjes Balázs.


    Továbbra is azt javasolják, hogy mindenképpen találjanak megoldást a Lánchíd felújítására. Ha a főváros vagy a BKK igényli, a Budapest Fejlesztési Központ segít, hiszen ez a fővárosiak érdeke – zárta közleményét az államtitkár.

https://egyszermarlattamautot.hu/?s=L%C3%A1nch%C3%ADd

https://trollverda.hu/?s=l%C3%A1nch%C3%ADd