A Porsche is újraindítja

Jövő hétfőtől (május 4-től) a Porsche bizonyos gyáregységekben újraindítja az autógyártást. Az elmúlt időszakban minden olyan intézkedést megtettek az illetékesek, amik az újrainduló gyárakban dolgozó munkások számára maximális biztonságot jelentenek a vírusveszély idején.

A termelés felfuttatása lépcsőzetesen fog megtörténni: a cél az, hogy a zuffenhauseni és a lipcsei központi üzemekben az összes dolgozó mielőbb ismét munkába állhasson. Az új helyzethez igazított gyártási, logisztikai és beszerzési folyamatok össze vannak hangolva az üzemi tanáccsal, valamint az egészségügyi menedzsmenttel.


„Gyáraink újraindítása egy rendkívül fontos visszacsatolás úgy kollégáink, mint ügyfeleink számára. A vírushelyzet kirobbanása óta mi már a kezdetektől fogva nagyon alaposan figyeltük, illetve folyamatosan elemeztük az aktuális helyzetet, a folyamatokat pedig a következtetéseknek megfelelően adaptáltuk. Most úgy néz ki, végre eljött az ideje annak, hogy optimistán nézhessünk előre és ismét munkába álljunk, természetesen a megfelelő óvintézkedések betartása mellett,“ mondta Albrecht Reimold, a Porsche AG termelésért és logisztikáért felelős igazgatóságának tagja.

A zuffenhauseni és a lipcsei Porsche gyárak esetében egy átfogó biztonsági intézkedéscsomagot fogadtak el a szakértők, aminek célja, hogy alkalmazásával a munkaerő lehető legjobb védelme mellett a lehető leggyorsabban fel lehessen ismét futtatni a megszokott, hatékony termelést. Az előírások értelmében a gyárak alkalmazottainak minden esetben be kell tartaniuk a legalább 1,5 méteres biztonsági távolságot, a szigorú magatartási szabályokat, továbbá bizonyos részlegeken az embereknek egy, a szájat és az orrot védő maszkkal kell dolgozniuk.

A Porsche újraindítja a sportautók gyártását

Az egészségügyi szervezetek és az orvosok véleménye minden szempontból prioritást élvez a Porsche számára a védőruházat vonatkozásában is. A vállalat a ‘Porsche hilft‘, magyarul a Porsche segít kezdeményezés keretében jelentős adakozást jelentett be, amivel a kórházakat, valamint az élelmezési célokat segítik. Az adományozási költségvetést ötmillió euróval növelte meg a vállalat.


„Rendkívüli fontossággal bír jelenleg a gazdasági és a társadalmi rendszer újraindítása, amiben mindenkinek ki kell vennie a részét“, mondta Oliver Blume, a Porsche AG vezérigazgatója. Ennek az egyik legfontosabb eleme a pozitív hozzáállás. Minden egyes válság új lehetőségeket is kínál. Mi ezeket próbáljuk meg kihasználni.“ A vállalat 2020. március 21-én állította le két hétre a gyártást mindkét központjában és bejelentette, hogy a helyzetet folyamatosan újraértékelik. A globális beszállítói láncokban tapasztalt fennakadások végett a gyárak összesen hat hétre álltak le, a megfelelően kiszolgált autógyártás ugyanis nem volt lehetséges.


A termelés felfüggesztésén túl a Porsche számos további szigorítást is bevezetett, amelyek a telephelyek infrastruktúrájára nehezedő terhelést hivatottak enyhíteni: az indirekt területeken például továbbra is a ‘mobil munkavégzés‘ jellemző és a fontos megbeszéléseket személyes találkozók helyett videó- vagy telefonkonferencia útján bonyolítják le az alkalmazottak. Mindezeken felül továbbra is le vannak tiltva az üzleti utak.