Védőmaszkot is gyárt az újrainduló Bosch

Áprilisban világszerte csaknem száz Bosch-telephelyen állították le a termelést a koronavírus-járvány miatt, most viszont szisztematikusan készül a vállalat arra, hogy fokozatosan növelhesse a gyártási kapacitásokat.

A növekvő megrendelői igények teljesítésére, megbízható ellátásra törekszik a világcég, hogy ezzel is támogassa a világgazdaság mihamarabbi visszarendeződését – hangsúlyozta a vállalat éves sajtótájékoztatóján Volkmar Denner. A Robert Bosch GmbH igazgatótanácsának elnöke kiemelte: főként a gépjárműgyártás területén kell összehangolni a gyártás felfuttatását, az ellátási láncokat. „Ez Kínában már sikerült, ahol mintegy negyven gyárunk már újra termel. Keményen dolgozunk azért, hogy a többi régiónkban is újra elérjük ugyanezt.” A vállalat számos intézkedést vezetett be, hogy gondoskodjanak a munkatársak védelméről a koronavírus-fertőzéssel szemben.

A cég a járvány megfékezése végett Covid-19-gyorstesztet fejlesztett ki, valamint egy elemző készüléket is. A kereslet máris hatalmas. A tervek szerint az idén több, mint egymillió gyorstesztet gyártanak, amit majd jövőre hárommillióra növelnek. A Vivalytic elemző készüléket először kórházakban és orvosi rendelőkben fogják használni. A gyorstesztet egyelőre kutatási célra forgalmazzák; a termék a CE-megfelelőségi tanúsítványt és az engedélyeztetést május végéig szerzi be. A fejlesztés végső szakaszához érkezett el még ennél is gyorsabb teszt, amely 45 percen belül mutatja ki a Covid-19 fertőzés jelenlétét a szervezetben.

Kilenc ország tizenhárom gyárában kezdte el a Bosch a védőmaszkok gyártását is. A stuttgart-feuerbachi telephelyen két teljesen automatizált gyártósort állítottak fel, és hasonló fejlesztést terveznek az erbachi, illetve indiai és mexikói gyárakban is. A tervrajzokat – térítés nélkül – más vállalatoknak is a rendelkezésére bocsátották. Európai és egyesült államokbeli gyáraiban a cég hetente ötezer liter fertőtlenítőszerrel látja el a foglalkoztatottakat.

Nem titok, hogy az idén fel kell készülnie a vállalatnak a recesszió hatásaira. Ezzel összefüggésben az igazgatótanács pénzügyekért felelős tagja, Stefan

Asenkerschbaumer rámutatott: „a gépjárműgyártás legalább húsz százalékos visszaesésére számítunk 2020-ban. Az idei év első negyedévében a Bosch-csoport árbevétele 7,3 százalékkal esett vissza. Az árbevétel márciusban 17 százalékkal lett kevesebb.”

Jelenleg a világcég kénytelen költségcsökkentési és a likviditás biztosítását segítő intézkedéseket foganatosítani. Ez magában foglalja a munkaórák számának, valamint a gyártás volumenének csökkentését több nemzetközi telephelyen, a szakértők és vezetők fizetésének mérséklését, beleértve a felsővezetést, illetve a beruházások időkeretének meghosszabbítását.

Tavaly a Bosch csoport világszerte 440 leányvállalatánál és regionális vállalatánál 398 150 munkavállalót foglalkoztatott 60 országban. Minden ötödik munkatárs, összesen mintegy 72 600 szakember dolgozik a kutatás és fejlesztés területén. A vállalati szoftverfejlesztők száma több mint tíz százalékkal nőtt és mintegy harmincezer főre emelkedett.