A Nagykörúton is ideiglenes kerékpársávot festenek fel

    A járványügyi helyzethez kapcsolódóan újabb ideiglenes kerékpársávot alakítanak ki a fővárosban, a Nagykörút Üllői út és Váci út közötti szakaszán hétfőn kezdődnek a munkálatok – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vasárnap az MTI-vel.

    A Nagykörút józsefvárosi, erzsébetvárosi és terézvárosi szakaszán felfestéssel jelölik a kerékpársávot mindkét irányban. Folyamatos haladásra csak a biciklisek használhatják, más jármű csak jobbra kanyarodáshoz való besoroláskor, vagy más manőverezés miatt hajthat rá, elsőbbséget adva a kerékpárosnak – írták.

    A BKK tájékoztatása szerint a Nagykörút érintett, három kilométeres szakaszán az autók átmenetileg egy sávon közlekedhetnek, de a jelentősen visszaesett forgalom miatt “érdemi közúti torlódásokra” nem számítanak. A társaság szakemberei a forgalom alakulását folyamatosan figyelik majd, szükség esetén beavatkoznak – tették hozzá.


    A Fővárosi Önkormányzat március végén döntött úgy, hogy – kihasználva a lecsökkent gépjárműforgalmat Budapest néhány fontos útvonalán – ideiglenes kerékpársávokat alakít ki. A BKK-val és a Budapest Közúttal együttműködve létrehozott kerékpársávok a Bartók Béla úton és a Tétényi úton már használhatók, az Üllői úton pedig hamarosan befejeződik a bringasáv kiépítése – közölték.

    A nagykörúti kerékpársáv kialakításának munkálatai hétfőn napközben a KRESZ-táblák kihelyezésével kezdődnek, majd este a burkolati jelek felfestésével folytatódnak. A BKK azt írta, hogy az ideiglenes forgalmi állapot várhatóan szeptemberig marad fenn.

    A teljes budapesti kerékpárforgalmi főhálózat hossza 325 kilométer, amely a jelenlegi fejlesztésnek köszönhetően mintegy 20 kilométerrel bővül a főváros legfontosabb, eddig leginkább hiányzó szakaszain – olvasható a közleményben.