Részlegesen újraindította a gyártást a pozsonyi Volkswagen

    Néhányhetes gyártási szünet után hétfőn újraindította a termelést pozsonyi gyárában a Volkswagen szlovákiai leányvállalata – jelentette a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség hétfőn.

    A pozsonyi VW az új típusú koronavírus terjedésével összefüggésben – részben a csökkenő kereslet illetve az alkatrészellátás problémái miatt –  március 17.-től szüneteltette a gyártást. Hétfőtől szigorított egészségbiztonsági intézkedések mellett, az egyik szabadidős-terepjáró (SUV) gyártósoron indult újra a termelés, egy műszakban. A vállalat egyelőre nem pontosította, hogy a gyártás mikor állhat vissza a járvány előtti teljesítményre.

    A Kia szlovákiai leányvállalata, a Kia Motors Slovakia ugyanakkor hétfőtől csütörtökig tartó gyártási szünetet rendelt el vágtapolcai gyárában. A dél-koreai autógyártó egyetlen európai üzemében – ugyancsak az új típusú koronavírus terjedésével összefüggésben – március 23.-tól április 6.-ig szünetelt a gyártás, majd azt két műszakban újraindították. Az időleges leállást üzemeltetési okokkal illetve a piacon előállt “hirtelen és váratlan helyzettel” indokolta az autógyár.

    A francia PSA szlovákiai leányvállalata nagyszombati autógyárában március 19. óta szünetel a gyártás. Az időleges leállást az autógyár az alkalmazottak védelmével, az alkatrészellátás terén kialakult komplikációkkal és a kerelet csökkenésével indokolta. A vállalat korábban azt közölte, hogy a gyártási szünetet április 26.-ig biztosan fenntartják, a további lépéseikről péntekre ígértek tájékoztatást.

    Szlovákiában hétfőn 12 újabb személynél mutatták ki az új típusú koronavírust, így a korábbiakkal együtt már 1173 fertőzöttet tartanak nyilván – jelentette be az egészségügyi tárca szóvivője hétfőn. A fertőzöttek számának növekedése az utóbbi napokban lassult. Hétfőn újabb egy esettel 13-ra nőtt a halálos áldozatok száma, eddig 251 embert nyilvánítottak hivatalosan gyógyultnak, az elvégzett vírustesztek száma meghaladta a 46 ezret.