Az Audi gyárai fokozatosan újraindulnak Európában

Az Audi az elkövetkező hetekben fokozatosan megkezdi a gyártás újraindítását az európai gyárakban. Március közepén jelentette be a társaság, hogy ideiglenesen felfüggeszti a gyártást európai telephelyein. A döntés háttere az alkatrészellátás szűk keresztmetszetei és a kereslet visszaesése volt a korona-világjárvány miatt. Az Audi globális gyártóhálózatának várható szabályozott újraindítását, a beszállítókkal és a szolgáltatókkal, a Volkswagen Csoporttal közösen koordinálják. Az újraindítás fő eleme egy átfogó intézkedéscsomag, amely a munkavállalók biztonságára összpontosít. Ebben a tekintetben az Audi követi a Robert Koch Intézet irányelveit és az adott ország egészségügyi hatóságainak előírásait.

Miután az AUDI AG összes üzemében Európában leállították a gyártást, most az a lépés, hogy visszalépjünk a normalitás felé: “Az újraindítást közös európai eseményként fogjuk kezelni” – mondta Peter Kössler, az Igazgatóság termelésért felelős tagja. Ennek oka az, hogy az ellátási láncok, valamint a termelési és logisztikai folyamatok szorosan kapcsolódnak egymáshoz a Csoporton belül és a nemzetközi partnerekkel. Kössler folytatta: “A hangsúly a munkavállalókra koncentrál, mert biztonságos munkakörnyezetre van szükségük. Ezért az Audi szakértői csapata a szakosodott osztályokkal és Üzemi Tanácsokkal konzultálva adaptálta a folyamatokat az egészségvédelem céljából. Szeretnék köszönetet mondani az Audi minden alkalmazottjának és partnereinknek szerte a világon a rugalmasságért és a közös erőfeszítésekért az ilyen időkben.”

“A termelés leállítása utáni első szakaszba visszatérve a munkavállalók védelmére irányuló egészségügyi óvintézkedések a legfontosabb prioritások” – magyarázta Peter Mosch, az Üzemi Tanács elnöke. “Az újraindítást átfogó intézkedéscsomag kíséri, amely biztosítja a munkavállalók egészségének védelmét.” Ez magában foglalja például egyértelmű szabályokat a távolságról és a higiéniáról, egy módosított váltási rendszert az érintkezés elkerülésére, valamint a száj- és orrvédelem használatának kötelezettségét olyan területeken, ahol 1,5 méteres távolság nem lehetséges. A vállalat fizikai akadályokat is létrehozott a kritikus munkahelyeken. Például az ajtó előszerelésekor két alkalmazott egyszerre dolgozik ugyanazon a szállítószekrényen, és közvetlenül állnak egymással szemben. Itt a munkavállalók maguk fejlesztettek ki egy átlátszó műanyag lemezt.

A termelési szekciók és csoportok vezetői, valamint a munkavédelem, az egészségügy, az ipari mérnöki munka és az Üzemi Tanács szakértői megvizsgálták az egyes munkahelyeket, elemezték azokat, és fejlesztési javaslatokat dolgoztak ki. Csak az összes érintett beleegyezésével lehet a munkahelyet “koronára késznek” nyilvánítani. A munkacsoport alaposan megvizsgálta a munkakörnyezetet: csoportos területeket, gyárkapukat, parkolóhelyeket és a gyáron belüli forgalmat, valamint vendéglátó egységeket és gyári éttermeket. Az Audi megfelelő megoldásokat fejlesztett ki minden területre. A munkavállalókat előzetesen írásban értesítik ezekről az intézkedésekről, és átfogó biztonsági utasításokat kapnak vezetőségüktől, a munka újrakezdése előtt, valamint rendszeres frissítést kapnak a belső online médiában és a telephelyen található számos információs ponton.

Az átfogó biztonsági óvintézkedések és a módosított munkaszabályok az irodai munkahelyeken is érvényesek. Például lehetőség van otthoni munkavégzésre a fertőzés kockázatának minimalizálása érdekében. Mindenekelőtt az újraindítás a termelés területén a munkavállalókat érinti.

Az Audi telephelyén a járműgyártás április végétől kezdve egy rögzített terv szerint fokozatosan növekszik. A győri motorgyártás ezen a héten már fokozatosan megindult. A németországi gyárak azon alkalmazottai számára, akik csak az újraindítás későbbi szakaszaiban tudják teljes mértékben folytatni munkájukat, addig a rövid munkaidőre vonatkozó szabályok továbbra is érvényesek lesznek.