BMW versenyzők a korona idején

A koronavírus a kétkerekű versenysportok élvonalát is sújtja: a motorkerékpárok leparkoltak és egyelőre megjósolni sem lehet, mikor gurulhatnak ismét. A BMW Motorrad két pilótája, a brit Tom Sykes és az ír Eugene Laverty otthonában tölti a várakozás heteit, de ez közel sem jelenti azt, hogy unatkoznak. Édesapaként Tom Sykes minden idejét a lányaival tölti, miközben Eugene Laverty régi kedvteléseinek hódol és újabbnál újabb ismereteket sajátít el.

„Maradj otthon!“ – Tom Sykes és Eugene Laverty is így tett, még mielőtt a kormány kötelezővé tette volna az otthon maradást. „Furcsa egy helyzet ez. Feleségemmel, Pippával már a kormányrendelet előtt úgy döntöttünk, hogy bezárkózunk és otthon várjuk meg, amíg a veszélyhelyzet elmúlik” – fogalmaz Eugene Laverty, aki Portugáliában, Portimão versenypályájától nem messze lakik. „Mindenki számára nehéz idők ezek. Mindenki kiveszi a részét a vírus elleni küzdelemből, ki így, ki úgy. A legjobb, amit tehetünk, hogy otthon maradunk és bízunk benne, hogy minél előbb túljutunk ezen az egészen” – teszi hozzá Tom Sykes.

Idény közben a WorldSBK versenyzői rengeteget vannak úton, így a kétgyerekes Tom Sykes kihasználja az időt és a kényszerszünet minden percét lányai társaságában tölti a nagy-britanniai Leamington Spa-béli otthonukban. Rokonaikkal telefonon tartják a kapcsolatot. „Rendkívül szerencsés vagyok, hiszen fiatalkorom óta az volt az egyik legnagyobb célom, hogy egy szép otthont teremtsek a családomnak. Hogy sikerült, most minden eddiginél inkább megköszönöm a csillagoknak” – meséli a brit pilóta, aki szerint a kényszerszünet általánosságban nem sok mindent változtatott az otthon töltött idején. Házát hatalmas kert övezi, ahol jó idő esetén gyermekeivel játszik egész nap.

„Felállítottunk pár dolgot a kertben, többek között egy nagy trambulint is, amit nagyon imádunk. Szerencsések vagyunk, amiért mostanában jó idő van, ebben a kora-nyári időben pedig szinte az egész napot kint töltjük. A lányaim nagyon szeretnek táncolni, így építettem nekik egy fából készült kis kerti színpadot és sokszor bekapcsolom nekik a kinti zenét. Amikor táncolnak, azt nem csak ők, de én is nagyon élvezem” – így Sykes, aki hidegebb időben a házban is feltalálja magát gyermekeivel. „Festünk, kézműveskedünk, filmeket nézünk és kényeztetjük magunkat. Teljesen normális hétköznapokat élünk, azzal a különbséggel, hogy a lányok nem járnak iskolába” – mondja a versenyző, aki az elmúlt hetekben tanárrá is előlépett lányai szemében, hiszen nagyon sokat segít nekik a házi feladatban.

A kert és a nappali mellett Tom Sykes a konyhában is sok időt tölt. „Eddig is rendszeresen főztem, de az utóbbi hetekben már-már művészi szintre emeltem a főzőtudományomat” – meséli nevetve. „Folyamatosan jár az agyam a jobbnál jobb ételeken. A hűtőnk tele van friss ételekkel, így ha felmerül egy-egy újabb ötlet, gyorsan tovább is gondoljuk azt mindenféle különleges összetevővel” – fogalmaz Tom Sykes, aki igazi mesteremberként minden ház körüli munkát is saját kezűleg végez el.

Gitár, nyelvtanulás és elsősegély-tanfolyam

Eközben Eugene Laverty sem unatkozik Portugáliában. A kényszerszünet kezdetén egyik első dolga volt beszerezni néhány 1000-darabos puzzle-t, amelyek közül az elsőt már ki is rakta. Emellett online gitárórákat is vesz. „Közeledik a nyár, a WorldSBK versenyhétvégéit pedig mindenképpen meg kell töltenünk hangzással. A belépés ingyenes, és még füldugót is adok” – kezdi nevetve Laverty, aki régóta tanulja a portugál nyelvet, de mostantól napi órákat is vesz. „A zene és a nyelvtanulás két olyan dolog, amelyekkel szívesen foglalkoznék többet, és most van is rá időm. Az elmének is jót tesznek” – teszi hozzá.

Feleségével, Pippával a napokban egy online elsősegély-tanfolyamot is elkezdtek. Megtanulják, hogy mi a teendő például légzéskimaradás, szívroham és vérzés esetén, szív-és tüdőmasszázst tanulnak, illetve elsajátítják a stabil oldalfektetés praktikáit is. „Fontos alapok ezek, amelyek életeket menthetnek” – fogalmaz a kétkerekű pilóta, aki emellett az online térben is aktív. Rajongóit többek között saját podcastjaival szórakoztatja, amelyeket most otthonában vesz fel. A közösségi média adta lehetőségeket kiaknázva ráadásul különböző kihívásokkal is teszteli versenytársait, a puzzle-től kezdve egészen a fitnesz-feladatokig.

És ha már fitnesz: a rendszeres testedzés mindkét pilóta számára rendkívül fontos, így naponta több órát töltenek mozgással. Profi versenyzőként minden nap készen kell állniuk az idény folytatására, amely tökéletes fizikai erőnlétet igényel. Tom Sykes számára semmi nem változott e tekintetben. „2011 óta otthon edzek. Mindig is terveztem, hogy átállok az otthoni edzésre, főként azért, mert sok időt spórolok meg és senkitől nem függ a programom. Szerencsés vagyok, amiért van egy teljesen felszerelt, saját edzőtermem. Ennek köszönhetően folyamatosan formában vagyok. Az egyetlen, amit most nem csinálok, az a szabadtéri kerékpározás” – fogalmaz Sykes.

Eugene Laverty egy időre most szintén félretette egyik kedvenc hobbiját, a szabadtéri kerékpározást. „Mehetnék kerékpározni, de az az igazság, hogy évente százezer kerékpáros baleset történik és egy ilyen esetben nem szeretném az egészségügyet pluszban terhelni” – mondja Laverty, aki stabil állványra helyezte kerékpárját és otthonában edz. Miközben több órát teker naponta, régi versenybeszámolókat és szezon-összefoglalókat néz. Erőnlétét mindezek mellett fitneszgépek segítségével tartja fenn. „Hiányzik a motorkerékpárom. De a vágyakozással töltött napok gondolatban felpörgetnek, így még inkább készen állok majd, amikor folytatódik az idény” – teszi hozzá.