A közúti fuvarozás készülő uniós szabályozása tovább terhelné a fuvarozókat

    Tovább terhelné a fuvarozó cégeket a készülő mobilitási csomag – derült ki Dittel Gábor, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestületének (NiT Hungary) ügyvezető főtitkára szavaiból csütörtökön a Kossuth rádió Jó Reggelt, Magyarország című műsorában.

    Az érintettek azt állítják, hogy az uniós fuvarozókra vonatkozó mobilitasi csomag tönkreteszi a kelet-közép-európai vállalatokat; a részben már el is fogadott szabályokat a gazdag nyugati országok erőltetik, azt állítva, hogy az alulfizetett sofőröket alkalmazó keletiek kiszorítják őket a piacról – hangzott el a műsorban.

    Dittel Gábor azt mondta, hogy az elmúlt 10 évben a kelet-európai, így a magyar fuvarozók is elég jelentős részt szereztek a nyugat-európai piacon, amely a viszonylag olcsóbb fuvardíjak mellett főként azzal magyarázható, hogy a kelet-európaiak, köztük a magyarok is megbízható fuvarozóként vannak számon tartva Nyugat-Európában.

    Reményeik szerint a mobilitási csomagról szóló végső döntést a járvány utáni időszakra tolják és addig “talán a józan ész is előkerül az unióban” – fogalmazott Dittel Gábor.

    Nyolc ország kormánya, köztük Magyarország is most azt kéri Brüsszeltől, hogy legalább a koronavírus-járványra való tekintettel ne növelje a fuvarozók terheit.