A Moody’s szerint 14 százalékkal csökken idén a globális autóeladás

A Moody’s jelentősen rontotta a globális autóeladásra vonatkozó idei előrejelzését elsősorban a koronavírus terjedése miatt megcsappant kereslet hatására.

    A nemzetközi hitelminsítő most azzal számol, hogy idén 14 százalékkal esik az autóértékesítés világszerte a februárban becsült jóval szerényebb, 2,5 százalékos csökkenés helyett tavalyhoz képest.

A Moody’s várakozása szerint a legnagyobb visszaesés Nyugat-Európában lesz, az idei eladások 21 százalékkal zuhannak a februárban jósolt 4 százalékos csökkenéssel szemben.

A hitelminősítő szerint szintén komoly, az eladások mintegy 15 százalékos visszaesése várható idén az Egyesült Államokban az eddig becsült 1,2 százalékos csökkenéssel szemben.

Kínában a várt 2,9 százalék helyett valószínűleg 10 százalékkal csökkennek az idei autóeladások.

A Moody’s azzal számol, hogy a koronavírus hatásai miatt idén a G20-ak hazai összterméke (GDP) 0,5 százalékkal csökken, ezen belül Németországé 5,4 százalékkal, Olaszországé 4,5 százalékkal, az Egyesült Államoké 4,3 százalékkal, Nagy-Britanniáé 3,9 százalékkal, Franciaországé pedig 3,5 százalékkal zsugorodik.