Saját üzemanyagcellás rendszert kapott a Földkerülő Energy Observer

A Toyota külön üzemanyagcellás rendszert fejlesztett ki és helyezett üzembe az Energy Observeren, az első olyan hidrogén-meghajtású hajón, ami megkerüli a Földet. A 2017 óta működő sikeres partnerség keretében a Toyota tengeri alkalmazásra fejlesztett hidrogénrendszerrel támogatja a Energy Observer világkörüli útját: a Toyota üzemanyagcellás rendszerét moduláris megoldásként alakították ki, ami egyaránt alkalmazható teherautókban, buszokban, hajókban, illetve helyhez kötött, fixen telepített rendszerként is. Ez komoly előrelépést hozhat a jövő környezetbarát, zéró emissziós, melléktermékként csupán tiszta vizet kibocsátó hidrogén üzemanyagcellás elektromos hajóinak fejlesztésében.

A Toyota a kezdetektől részt vesz az Energy Observer projektben, mert ezen az elképesztő utazáson fontos szerepet játszik a hidrogén. A 2017 óta tartó, hatéves odüsszeia során az Energy Observer csapat körbehajózza a földet a világ első, energia tekintetében önellátó hajójával. A jövő elektromos meghajtású hajója többféle megújuló energiával működik, illetve egy olyan rendszert is használ, ami szénmentes hidrogént állít elő a tengervízből. A Toyota Environmental Challenge 2050 nevű programjával összhangban az Energy Observer ökológiai és energetikai átállást szolgáló megoldásokat mutat be, ezzel támogatva a jövő energetikai hálózatainak hatékony, nagy léptékű megvalósulását. A Fenntarthatósági Fejlesztési Célok (SDG) első francia nagyköveteként az Energy Observer a jövőben megvalósítandó, a környezet védelmét szolgáló innovatív megoldásokat keres, hogy bizonyítsa, lehetséges egy tisztább világban élni. Az Energy Observer útjának következő szakaszán a hajó legénysége szorosan együttműködik a Toyotával, hogy a vállalat élvonalbeli üzemanyagcellás technológiáját eredményesen alkalmazhassák a hajón. A Toyota európai Műszaki Központja külön e célra fejlesztett ki egy üzemanyagcellás rendszert a Toyota Mirai modellben már alkalmazott komponensek felhasználásával, és azokat beépítette egy tengeri használatra alkalmas, kompakt modulba. Ez a modul nagyobb teljesítményt és hatékonyságot biztosít, és megbízhatóan hajtja majd a hajót az atlanti és csendes-óceáni vizeken. Az európai K+F csapatnak sikerült hét hónap alatt megterveznie és legyártania az alkatrészeket, majd összeállítani és beszerelni a kompakt üzemanyagcellás modult, ami jól érzékelteti a Toyota üzemanyagcellás technológiájának sokoldalú használhatóságát. A tavalyi év végén a hajógyárban tesztelték az elkészült üzemanyagcellás modult, aminek jelenleg teljes terheléssel zajlik a tengeri tesztelése, mielőtt az Energy Observer február közepén elindulna 2020-as utazására.

Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a Toyota üzemanyagcellás rendszerét mi próbálhatjuk ki az óceánon, ahol a legkeményebb körülmények között teszteljük majd. Három évnyi, közel 20 000 tengeri mérföldes fejlesztőmunkát követően az Energy Observer energiaellátó és tároló rendszere immár nagyon megbízhatóan működik, így készen állunk a projekt következő szakaszára – ez pedig egy megbízható és a hajósok számára megfizethető rendszer összeállítása. Hiszünk abban, hogy a Toyota üzemanyagcellás rendszere tökéletes részegység lesz e tekintetben, mivel ipari léptékben gyártják, hatékony és biztonságos. Az SDG nagyköveteiként az a küldetésünk, hogy népszerűsítsük a tiszta energiát alkalmazó megoldásokat, ugyanakkor osztjuk a Toyota jövőképét a hidrogénalapú társadalmat illetően is.” – avat be Victorien Erussard, az Energy Observer létrehozója és kapitánya.

A CIKKNEK MÉG NINCS VÉGE!
LAPOZZ A KÖVETKEZŐ OLDALRA!

Oldalak: 1 2