Semmi meglepő – A Tesla piaci tőkeértéke meghaladja a Volkswagenét és a BMW-ét együtt

A Tesla autógyár piaci tőkeértéke a részvény árfolyamának hétfői húsz százalékos emelkedésével már meghaladja a Volkswagen és a BMW együttes piaci tőkeértékét.

A Tesla részvénye hétfőn húsz százalékkal emelkedett, a cég piaci tőkeértéke elérte a 140 milliárd dollárt, ami meghaladja a Volkswagen AG és a BMW AG együttesen 137 milliárd dolláros piaci tőkeértékét. A Ford és a GM együttes piaci tőkeértéke pedig 83 milliárd dollár. Ehhez képest a Tesla tavaly 367 ezer autót gyártott, a Volkswagen viszont tizenegy milliót.

A Tesla részvény erősödése elsősorban annak köszönhető, hogy a legutóbbi negyedévben nyereségessé vált  a Panasonic céggel akkumulátorok gyártására létrehozott közös vállalat. A Samsung Securities szakértője szerint ugyanis a tőzsdei befektetők körében már erősödik a meggyőződés, hogy a Tesla – terveinek megfelelően – képes lesz nagy tömegben elektromos autókat előállítani, valamint általában is nyereségessé válhat az elektromos autók gyártása, az akkumulátorokkal és az alkatrész beszállítókkal együtt.

A Tesla részvény árfolyamának az emelkedéséhez a befektetési tanácsadó cégek által megemelt célárfolyam is hozzájárult. Az Argus Research hétfőn 556 dollárról 808 dollárra emelte a Tesla részvény célárfolyamát. A papír hétfőn 780,00 dolláron zárt. Az év eleje óta a Tesla vezérigazgatója és 20 százalékos tulajdonrésszel egyik főrészvényese, Elon Musk vagyona 13,5 milliárd dollárral gyarapodott. A világ leggazdagabb embereinek a rangsorában ezzel a 35. helyről a 22.-re lépett előre.

A Tesla részvénye 2018 végétől 2019 közepéig árfolyamának mintegy a felét adta le, mivel a sorozatosan elvétett termelési célok láttán a tőzsdén tömegesen árfolyamcsökkenésre játszottak a befektetők. Az októberben publikált és meglepően jó negyedéves adatok láttán azonban megindult a részvények tömeges visszavásárlása, nehogy később még magasabb árfolyamon kelljen a pozíciókat fedezni. Október végén a részvény árfolyama 255 dollár volt. A Tesla részvényének árfolyamcsökkenésére játszó pozíciók összértéke ekkor 14 milliárd dollárt tett ki.

A Tesla múlt héten publikált negyedéves jelentése is felülmúlta az elemzői várakozásokat, az árfolyam akkor hat százalékkal 580 dollárra emelkedett. A Tesla negyedéves bevétele 2 százalékkal, 7,384 milliárd dollárra emelkedett az egy évvel korábbi 7,226 milliárd dollárról. Szakértők kisebb, 7,02 milliárd dolláros negyedéves bevétellel számoltak. Az egy részvényre jutó nyereség egyszeri tételek nélkül 2,00 dollárról 2,14 dollárra emelkedett.