A szőröstalpúak már ebben is előttünk járnak

Az elektromos rollerek használatát szabályozó rendeletet hoztak Romániában

Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti:
    A kerékpár-használathoz hasonló feltételek mellett lehet ezentúl elektromos rollerekkel közlekedni a romániai utakon. Az erről szóló sürgősségi rendeletet keddi ülésén fogadta el a bukaresti kormány.

    A kabinet a nagyvárosi forgalomban egyre népszerűbbé váló rollerezés körüli joghézagot számolta fel. Marcel Vela belügyminiszter szerint 2016 óta már csaknem kétszáz baleset okozói, illetve szenvedő alanyai voltak az elektromos rollerrel közlekedők, akik közül 37-en súlyos, 156-an könnyebb sérülést szenvedtek, egyikük pedig életét vesztette.


    A közúti közlekedési szabályzást módosító rendelet szerint elektromos rollernek minősülnek az óránként legalább 6, és legfeljebb 25 kilométeres sebesség elérésére képes, elektromos motor által meghajtott két- és háromkerekű járművek, amelyekkel csak 14. életévüket betöltött személyek közlekedhetnek utas nélkül, a kerékpárforgalom előtt nyitott közutakon.


    A kerékpárokhoz hasonlóan a rollereket is lámpával kell felszerelni és ezentúl tilos az elektromos járművekkel a járdán közlekedni.


    Ahol létezik kerékpársáv, ott a rollerezőknek is azt kell használni, egyébként pedig azokon az utakon közlekedhetnek, amelyeken a megengedett sebesség nem haladja meg az 50 kilométert óránként.


    A 16 év alatti rollerezők számára kötelező a védősisak viselete.


    A bukaresti belügyminisztérium szerint Románia a nyolcadik európai uniós tagállam – Németország, Ausztria, Belgium, Dánia, Olaszország Franciaország és Hollandia után – amely szabályozza az elektromos rollerek használatát.

Honnan ered a “szőröstalpú” kifejezés?

A szó eredetéhez a néprajz tanulmányozása visz közelebb.
A középkori Európa egyszerű és általánosan elterjedt lábbelije a bocskor volt, melyet egyetlen darab bőrből szabtak ki. A bőrt a lábfejre hajtogatták, majd bocskorszíjjal rögzítették. Télre úgynevezett szőrös bocskort is készítettek a vargák. A 19. század közepén a bocskor egyre inkább a legszegényebbek, a pásztorok lábbelijévé vált, és használata a századfordulón egyes területekre, például az Erdélyt övező vidékre korlátozódott.
Ez a néprajzi háttér adja meg a mai jelentés alapját.

L. Balassa Iván főszerk., Magyar néprajz, IV., Bp., Akadémiai, 1997.
http://www.mek.oszk.hu/02100/02152/html/04/374.html#379

A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.


https://e-nyelv.hu/