Irány a Hold!

Zero Gravity (tervező: Karl Dujardin)

A Zero Gravity formatervében a Lexus jövője ölt testet, ami a Lexus karakteres orsó alakú hűtőmaszkját háromdimenziós szerkezetként álmodja újra. Az éles, szögletes vonalak lágy, ívelt felületekbe olvadva titokzatossággal töltik meg a formanyelvet. A Zero Gravity mégis, minden azonnal felismerhető Lexus-jegy ellenére homlokegyenest eltér az autógyártó minden eddig ismert modelljétől: a motorkerékpárokra emlékeztető kialakítás szoros kapcsolatot teremt a jármű és vezetője között, az ember és gép közötti együttműködés közvetlen irányíthatóságot és visszajelzést tesz lehetővé. A vezető teljes mértékben uralja járművét, amint akár 500 km/órával (becsült végsebesség) száguld a Hold egyenetlen felszíne felett. Zero Gravity csupán szélvészgyors, izgalmas és jövőbe mutatóan modern, de egyben minden idők legvagányabb Lexus dizájnja is. Noha (egyelőre) nem kerül sorozatgyártásba, a Lexus fejlett európai formatervező központja, az ED2 teljes részletességgel kidolgozta a járművet, amely a Lexus „fantasztikus élményvilágának” minden jellegzetességével rendelkezik. Habár a luxusautók tervezése során követett szokásos szabályokat teljességgel figyelmen kívül hagyták, a Lexus formatervezői így is sokat merítettek munkásságuk legújabb mérföldkövéből: a futurisztikus Lexus LF-30 Electrified tanulmányautóból. A Zero Gravity alapgondolata Karl Dujardin agyából pattant ki, a dizájnt ugyanis az autóiparon kívül dolgozó nemzetközi formatervezők és építészek által megálmodott számos koncepció közül választották ki. A gazdag képzelőerővel megáldott alkotók számára legalább olyan fontos volt a csekély tömegvonzású környezet által kínál, örömteli „vezetési” élmény megvalósítása, mint hogy olyan praktikus közlekedési eszközt álmodjanak meg, amellyel egy zabolátlan, vad környezetben is célba érhetünk. A Zero Gravity olyan egyszemélyes jármű, amely egy motorkerékpárhoz hasonlóan irányítható, ám kerekek helyett mágnesek segítségével lebeg a felszín felett – ezt a technológiát a Lexus már a valóságban is alkalmazta, amikor megépítette egyedülálló Hoverboard légdeszkáját. A jármű kétség kívül futurisztikus, vezetője azonban pontosan ugyanúgy közvetlenül kommunikálhat a gépezettel, ahogy egy lovas irányítja lovát: ezt fejezi ki a Lexus új Tazuna koncepciója (a japán szó annyit tesz: gyeplő). Az eredmény olyan szoros kapcsolat a jármű és vezetője között, amely minden holdbéli utazást élvezetesebbé tesz.

Lexus Cosmos (tervező: Jean-Baptiste Henry)

A Lexus Cosmos szállítóeszköz-koncepcióval a holdfelszínen és az űrben egyaránt közlekedhetünk. A teljes egészében üvegből megformált szerkezet hatalmas obszervatóriumként szolgál, ahonnan az utasok feltérképezhetik a kismértékű gravitáció jelenségét. A hátratolt utasfülke a vezetés élményét sugallja, míg az elülső szakasz a megfigyelés és a meditálás helye; a tanulmány a jövő emberének kínál újszerű, exkluzív, fényűző élményt.

Bouncing Moon Roller (tervező: Julien Marie)

A Bouncing Moon Roller (pattogó Hold-roller) koncepciót rugalmas grafén nanocsövekből felépülő buborék veszi körül. Ennek a felépítésnek köszönhetően a jármű a legkülönfélébb terepeken képes tetszőleges irányba gurulni vagy ugrani. A vezetőfülke és az akkumulátorok együtt, egy giroszkópos cellában helyezkednek el, míg az élvezetes, mégis biztonságos vezetési élményről egy kerékszerű stabilizátor gondoskodik.

A CIKKNEK MÉG NINCS VÉGE!
LAPOZZ A KÖVETKEZŐ OLDALRA!