Bani, bani, bani

Átlagosan 32 banival lettek olcsóbbak az üzemanyagok Romániában

Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti:
     Romániában átlagosan 32 banival (22 forinttal) csökkent január elsejétől az üzemanyagok literenkénti ára, miután január elsejétől eltörölték az üzemanyagokra 2014-ben kivetett többletadót.

    Így a Petrom román nemzeti kőolajtársaság töltőállomásainál jelenleg átlagosan 5,26 lejt (363 forint) kell fizetni egy liter benzinért, és 5,45 lejt (377 forint) egy liter gázolajért. Hasonlóak az árak a többi kőolajtársaság kútjainál is.


    Az árcsökkenés két ellentétes hatású törvénymódosítás együttes eredménye. A parlament decemberben törvényi úton eltörölte a Ponta-kormány által bevezetett többletadót, de a Pénzügyminisztérium meg is emelte a tavalyi infláció mértékével az üzemanyagok jövedéki adóját.


    Amint a Pénzügyminisztérium illetékesei magyarázták, a többletadó eltörlésével az EU által megszabott alsó határa alá csökkent volna az üzemanyagok jövedéki adója. Így a forgalmazóknak jelenleg ezer liter benzin után 1773,46 lej (122723 forint), ezer liter gázolaj után 1625,37 lej (112475 forint) jövedéki adót kell fizetniük.


    Az üzemanyagra kivetett 7 eurócentes többletadót 2014-ben ideiglenes jelleggel vezette be Victor Ponta szociáldemokrata kormánya arra hivatkozva, hogy az így keletkező többletbevételt autópályák építésére fordítják. Az ideiglenes intézkedést 2016-ban nem hosszabbította meg a Dacian Ciolos által vezetett technokrata kabinet, de 2017-ben a szociáldemokrata Mihai Tudose vezette kormány megerősítette az előző szociáldemokrata kabinet döntését.


    A többletadó eltörlését a novemberben kormányra került liberálisok kezdeményezték, miután megállapították, hogy a baloldali kormányok nem rendeltetésszerűen, hanem az adócsökkentések, valamint a bér- és nyugdíjemelések fedezésére használták a többletbevételeket.