Pszichedelikus Porsche

A hatvanas években a második generációs Volkswagen Transportert nevezték hippibusznak, amelyből igen sok megfordult fél évszázada Woodstockban, ahol Janis Joplin is fellépett. Janis akkor már egy ideje egy hippi-kabrió, egy Porsche 356 C boldog tulajdonosa volt.

janis_2_m.jpg

Joplin mindössze 3500 dollárt fizetett a Beverly Hills-i kereskedőnek delfinszürke 1964-es Porsche 356 C Cabrioletért. Rövidesen 500 dollárt adott a roadjának, Dave Richardsnak, hogy egy kissé fesse át a kocsit. A pszichedelikus festmény a The History of the Universe, vagyis az Univerzum története címet kapta, és Joplin kísérő zenekarának, a Big Brother and the Holding Company tagjaitól asztrológiai jegyekig minden felkerült a karosszériára.

Janis minden nap vezette a szeretett Porschét, ami annyira egyedi volt, hogy a rajongók gyakran üzenetet hagytak neki az ablaktörlők alatt. Egy 1969-es koncert alatt ellopták a kocsit, és a tolvaj elkezdte lefújni a karosszériát, de a rendőrség idejében elkapta.

A mindössze 27 éves Joplin halála után, 1970. október 4-én, menedzsere egyszerűen lenyúlta a kocsit, és csak öt év múlva adta vissza Janis Joplin testvéreinek, Laurának és Michaelnek. Michael Joplin ekkor szörnyű bűnt követett el: az eredeti delfinszürkére fényeztette a kabriót.

A kilencvenes évek elején azonban a testvérpár úgy döntött, mégis vissza kellene állítani a kocsi pszichedelikus külsejét, mert akkor több pénzt lehet érte kapni. Két művészt bíztak meg, akik tucatnyi korabeli fénykép felhasználásával rekonstruálták az Univerzum történetét.

Ezután a Janis Joplin Porsche számos múzeumban volt látható. Legtovább, húsz évig a Rock and Roll Hírességek Csarnokában állították az Ohio-i Clevelandben, majd 2015-ben árverésre bocsátották a Janis-örökösök. Noha korábban 400-600 ezer dollárra becsülték az autó értékét, az RM Sotheby aukcióján 1,76 millió dollárért kelt el. Ez a legmagasabb összeg, amit egy Porsche 356-ért valaha fizettek.

dasblog