A hivatalos Hyundai közlemény is megérkezett Michelisz Norbiék fantasztikus sikeréről

A Hyundai i30 N TCR versenyzői sorban másodszor szerezték meg az FIA WTCR bajnoki címet

  • A Hyundai i30 N TCR volánja mögött versenyző Michelisz Norbert az évad drámai fordulatokban bővelkedő utolsó hétvégéjén, a malajziai WTCR futamon szerezte meg a WTCR – FIA túraautó-világkupa bajnoki címét.
  • Tavaly Michelisz csapattársa, a szintén BRC Hyundai N Squadra Corse színekben versenyző Gabriele Tarquini szerezte meg az egyéni világbajnoki címet; Michelisz Norbert győzelmével megerősítette az i30 N TCR pozícióját a TCR géposztály abszolút csúcsán
  • A Hyundai ügyfélversenyzői összesen hét futamgyőzelmet és nem kevesebb mint 18 dobogós helyezést értek el a 30 futamból álló, kíméletlen idei évadban.

 
A BRC Hyundai N Squadra Corse pilótája, Michelisz Norbert lett a 2019-es WTCR – FIA túraautó-világbajnokság egyéni világbajnoka, megerősítve a Hyundai i30 N TCR versenyautó pozícióját a globális TCR géposztály élén.
 
A magyar pilóta a szezon utolsó versenyén, a Sepang International Circuit versenypályán rendezett malajziai WTCR hétvégén biztosította be bajnoki címét. Izgalmakban bővelkedő véget ért ezzel a rendkívül szoros évad. A szervezők mindhárom futamot ugyanarra a napra tették; az utolsó verseny már reflektorok fényénél zajlott.
 
Michelisz a hétvége mindkét pole pozícióját bebiztosította magának pénteken, és az ezzel járó tíz ponttal tovább növelte előnyét a bajnokságban. Ennél is fontosabb volt az 1. futamban elért, magabiztos győzelme, amivel még inkább eltávolodott a mezőnytől. Nem is időzíthetett volna jobban, hiszen a borzalmas időjárási viszonyok közepette megrendezett második futamon legfőbb vetélytársa diadalmaskodott. Így rendkívül izgalmas döntőre készülhettek a versenyzők.
 
Habár a rajt után visszacsúszott az élről, Michelisz megőrizte hidegvérét, és taktikus autózással biztosította be a bajnoki cím megszerzéséhez szükséges eredményt. Stabilan tartotta magát az ötödik helyen (amely a versenyt követő büntetések kiosztása után a negyedikre változott), gondosan őrizve előnyét. Végül 372 ponttal zárta az évet, huszonhárom ponttal megelőzve a második helyezettet.
 
WTCR győzelmével Michelisz megismételte csapattársa, Gabriele Tarquini tavalyi bravúrját, aki az i30 N TCR legelső versenyévadában, 2018-ban szerezte meg az egyéni világbajnoki címet. Idén a tavalyi bajnok Tarquini maga is az élmezőnyben autózott; kettő futamgyőzelmet elkönyvelve végül a nyolcadik helyen zárta a bajnokságot.
 
Michelisz ezzel szemben nem kevesebb mint öt alkalommal állhatott a dobogó legfelső fokára: malajziai győzelmét megelőzően a Nürburgring Nordschleifén, a Vila Real utcai versenypályán, a kínai Ningbo International Speedparkban, valamint a japán Suzuka versenypályán diadalmaskodott. További öt alkalommal dobogós helyezést ért el. Többek között második lett a Hungaroringen, ahol az i30 N TCR a hétvége zárófutamában kettős győzelmet ért el, pontosan úgy, mint tavaly.
 
Az autó ütőképességének és a két csapattárs képességeinek fényében aligha meglepő, hogy a BRC Hyundai N Squadra Corse maga is kiváló helyezést ért el a csapatszintű bajnokságban. A csapatnak a sepangi hétvége előtt matematikai esélye volt a végső győzelemre, és az első futamon elért két dobogós helyezéssel közelebb is került versenytársaihoz az istálló. Habár a páros töretlen lendülettel folytatta a versenyzést, nem tudtak javítani helyezésükön, így végül a BRC Racing Team a bajnokság második helyén végzett – akárcsak tavaly.

A BRC Hyundai N Lukoil Racing Team zászlaja alatt versenyző, másik két i30 N TCR a pontverseny hatodik helyén végzett: pilótáik, Nicky Catsburg és Augusto Farfus a 13., illetve 15. helyen zárta az egyéni bajnoki versengést.
 
A Hyundai ügyfelei összesen hat pole pozíciót, három leggyorsabb kört, 18 dobogós helyezést és hét futamgyőzelmet értek el a most véget ért, 30 futamból álló, kíméletlen szezonban. A nemzetközi túraautó-versenyzés csúcsának számító, kiemelkedő technológiai és sport-színvonalat képviselő 2019-es WTCR világbajnokságban hét gyártó versengett a rendkívül sikeres TCR szabályrend szerint. Michelisz 2019-es bajnoki címe – amelyet vadonatúj szereplők és ismert ellenfelek egyre erősödő nyomása ellenére biztosított be – ismét azt bizonyítja, hogy ennek a géposztálynak az i30 N TCR a legkiválóbb képviselője.
 
„Rendkívül boldog vagyok, hogy a WTCR túraautó világbajnokság győztesének mondhatom magam.” – nyilatkozta Michelisz Norbert. „Fantasztikus érzés, különösen, mert egy rendkívül intenzív napon vagyok túl. Az i30 N TCR a hétvége első percétől fogva villámgyors volt, ám a futamok során változó időjárási körülmények így is rendkívül izgalmassá tették a kihívást. Habár bajnoki címem egyéni, a sikert az egész csapatnak köszönhetem. Kemény munkájuk és az autó kiemelkedő teljesítménye nélkül nem győzhettem volna. Miután áthaladtunk a célvonalon, Gabriele Tarquini az elsők között jött oda gratulálni. Fantasztikus élmény, hogy őt válthatom a WTCR bajnokaként, és különösen nagyszerű hír a BRC Racing Team, valamint az i30 N TCR építéséért felelős Hyundai Motorsport ügyfélverseny részleg számára is.”
 
„A BRC Racing Team idén második éve versenyez Hyundai i30 N TCR-rel, és határtalanul büszke vagyok arra, hogy kettőből kétszer az ő pilótájuk nyerte meg a WTCR – FIA túraautó-világkupát.” – mondta Andrea Adamo, a Hyundai Motorsport csapatfőnöke. „Norbert fantasztikus formában versenyzett, megérdemelten állhat fel a dobogó legfelső fokára ez után a rendkívül szoros évad után. Tudta, hogy bármekkora nyomás nehezedik is rá Malajziában, kiemelkedően kell teljesítenie, ha meg akarja szerezni a világbajnoki címet – és pontosan azt tette, amire szüksége volt. Az, hogy öt, alapvetően eltérő karakterű pályán tudott győzni – a Nordschleifétől a Vila Realig –, mindennél hatásosabban érzékelteti az i30 N TCR kiemelkedő sokoldalúságát. Egyben azt is bizonyítja, hogy az autó a WTCR szezon (vagy bármely más TCR széria) során felmerülő bármely kihívással képes sikeresen megbirkózni, és kiemelkedő eredménnyel zárni az évet.”

„Alig néhány héttel ezelőtt azokkal a csapatokkal és pilótákkal beszélgethettem, akik a Hyundai Motorsport által épített TCR versenyautókkal értek el bajnoki címet.”
– mondta Scott Noh, a Hyundai Motorsport elnöke. „Most pedig második egyéni WTCR – FIA túraautó világbajnoki címünkkel zárhatjuk ezt a kiváló évet. Rendkívül éles verseny zajlott a szériában; a mezőny tele volt kiváló pilótákkal, csapatokkal és márkákkal. Lenyűgöző, hogy a Hyundai i30 N TCR két teljes évadon keresztül a széria élén tudott maradni. Tökéletesen jelzi, milyen tehetséges pilóták versenyeznek ügyfélcsapatainknál, milyen ütőképesek maguk a csapatok, milyen nagyszerű szakemberek dolgoznak ügyfél versenyprogram részlegünknél, és persze, hogy milyen kiváló teljesítményre képes maga az autó.”

Michelisz: “Életem legstresszesebb versenye volt a sepangi”