A Toyota a helyi közösségi, a tudományos és a magánszektorral karöltve csillapítaná Bangkok autós forgalmát

A Toyota Mobilitási Alapítvány beszáll a Rama4 projektbe, hogy a közösségi, a tudományos és a magánszektorral karöltve csillapítsák Bangkok autós forgalmát. Ennek keretében a Toyota együttműködésbe kezd a thaiföldi Közlekedési Minisztériummal, a Bangkoki Önkormányzattal, a Bangkoki Rendőrfőkapitánysággal, a Chulalongkorn Egyetemmel és a Grab Bangkok taxitársasággal. Céljuk, hogy kiterjedt, adatközpontú elemzés segítségével megoldásokat találjanak a legendásan zsúfolt bangkoki Rama4 autóút forgalmának csökkentésére.

A Toyota Mobilitási Alapítvány és partnerei megállapodást kötöttek egy olyan projekt elindításáról, melynek célja a hírhedten forgalmi dugóktól terhelt Rama4 autóút forgalmának csillapítása. A projekt neve “Rama4 Modell”. A projekt elindításában részt vett a thaiföldi Közlekedési Minisztérium, a Bangkoki Önkormányzat, a Bangkoki Rendőrfőkapitányság, a Chulalongkorn Egyetem, a Toyota Mobilitási Alapítvány és a Grab Taxitársaság képviselői. A résztvevők megállapodtak a projekt céljairól, és nagy vonalakban felvázolták annak kivitelezését is. A program a 2015 és 2017 között megvalósult „Sathorn Modell” kiterjesztéseként indult, amellyel korábban értékes eredményeket értek el a közlekedésben. Ezek közé tartozott egyebek közt a forgalmi lámpák működésének optimalizálása, a hatékony ingajáratok és rugalmas munkaidő bevezetése, valamint P+R parkolók létesítése. Ezek az újítások segítettek a közlekedési torlódások csökkentésében. A tervet a thai kormánynak is elküldték, hogy az egész városban alkalmazhassák. Az új “Rama4 Modell” finanszírozására a Chulalongkorn Egyetem 50 millió thai bahtos (mintegy félmilliárd forint) alapot kap a Toyota Mobilitási Alapítványtól. A program nagyjából 18 hónapig tart majd 2019 novemberétől 2021 elejéig. A próbaidőszak célja, hogy tanulmányozhassák és tesztelhessék azokat a fejlett, adatalapú megoldásokat, amelyek csökkenthetik a Rama4 út forgalmát. A résztvevők azért a Rama4-et választották, mert ez Bangkok legnagyobb forgalmú útjainak egyike, olyan egyedülálló körülményekkel, amelyek lehetőséget kínálnak új üzleti és lakóövezetek kiépítésére, mint például a One Bangkok és a Samyarn Mitrtown Project.

A program kritikus része a hatalmas mennyiségű és különböző forrásból érkező adatok összesítése. Ezeket többek közt a Grab Taxi GPS-rendszereiből, a helyi buszjáratoktól, a kamerás felvételekből és érzékelőkből nyerik ki. Az adatokat új technológiákkal (mesterséges intelligencia, gépi tanulás) és szakértői tudással kombinálva elemzik. A tudósok olyan privát és tudományos intézményekből érkeznek, mint a Chulalongkorn Egyetem, az ITIC, az AIT, a Siametrics és a Waycare. A projekt során kísérletet tesznek arra, hogy a jelenlegi forgalmi helyzetből kiindulva következtessenek a jövőben előforduló problémákra. Ezek után szeretnének új közlekedésirányítási rendszereket, szállítmányozási hálózatokat és várostervezési módosításokat létrehozni. A résztvevők mind úgy gondolják, hogy ez a kísérleti program nagy lépés a „Mobilitást Mindenkinek!” célkitűzés felé. A projekt sikerének kulcsa a hatékony együttműködés a közösségi, a tudományos és a magánszektorok között. A kormánynak köszönhetően rendelkezésre állnak a szükséges adatok, melyek segítségével olyan intézkedéseket hozhatnak, amelyek elősegítik a nagy forgalom okozta problémák megoldását. A tudományos intézmények (például a Chulalongkorn Egyetem) a legfejlettebb technológiát és know-howt szolgáltatják a problémák megoldására. Az olyan résztvevők, mint a Grab Taxi és az AIT adatokkal és a forgalom-optimalizáló tudásukkal járulnak hozzá a projekthez. Végül, de nem utolsósorban a Toyota Mobilitás Alapítvány, mint független résztvevő a finanszírozásban, a mobilitási know-howban és a projekt levezetésében segít. Egyértelmű, hogy valamennyi résztvevő maximális együttműködésére szükség van, máskülönben ezeket az összetett problémákat nem lehet megoldani. A projekt kivitelezése alatt a helyi lakosok segítsége is elengedhetetlen annak érdekében, hogy a mobilitás szabadsága mindenki számára megvalósulhasson.

A Toyota Mobilitási Alapítvány

A Toyota Mobilitási Alapítványt a Toyota 2014 augusztusában alapította azzal a céllal, hogy egy valóban mobil társadalmat hozzon létre. Az Alapítvány célja az újszerű, működőképes mobilitási rendszerek támogatása, és ezzel az egyenlőtlenségek felszámolása a mobilitás terén. Az Alapítvány a Toyota technológiai, biztonsági és környezetvédelmi szakértelmére támaszkodik, és világszerte együttműködik egyetemekkel, kormányzati és nonprofit szervezetekkel, kutatóintézetekkel és más szervezetekkel a mobilitással kapcsolatos problémák megoldásán. E programok célja a városi közlekedés problémáinak megoldása, a személyes mobilitás lehetőségeinek kiterjesztése és megoldások kidolgozása az új generációs mobilitás megvalósításához.